Od aprila znatno manje kriminala

Izvor: B92, 04.Jul.2014, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Od aprila znatno manje kriminala"

Beograd -- Ukupan kriminal na teritoriji Srbije smanjen za 22 odsto od aprila do juna, a najveći broj krivičnih dela izvrši se u Beogradu, izjavio Nebojša Stefanović.

Ministar unutrašnjih poslova je, podneseći Informaciju o radu MUP-a u 2014. godini pred skupštinskim Odborom za odbranu i unutrašnje poslove, rekao da se u glavnom gradu izvrši 45 do 60 odsto ukupnih kriminalnih dela.

U 2014. godini je, kako je dodao, preduzet niz koraka da se smanji kriminalitet, a naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da je otkriveno pet organizovanih kriminalnih grupa, sa ukupno 48 članova, i to tri grupe koje su se bavile finansijskim kriminalom, i dve narko grupe.

On je takodje rekao da su postignuti značajni rezultati u borbi protiv korupcije, što je jedno od težišta rada MUP-a, i istakao da je otkriveno 548 krivičnih dela, a da su prijavljene 633 osobe.

Stefanović je naveo da je broj izvršenih teških krivičnih dela u značajnom padu u odnosu na 2013. godinu.

Prema njegovim rečima, smanjen je i broj ubistava, odnosno izvršena su 764 krivična dela protiv života i tela, a rasvetljena većina ubistava u pokušaju i polovina ubistava.

"Smanjen je broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima, ali je to daleko od zadovoljavajućeg", rekao je Stefanović i istakao da će MUP insistirati na tome da se pojača i represivno delovanje, ali i edukacija.

Prema Stefanovićevim rečima, na teritoriji Srbije otkrivena su 1.993 krivična dela privrednog kriminala, a prijavljeno je ukupno 1.336 lica.

Stefanović je rekao da su u periodu od 15. do 23. maja, zbog poplava bile pojačane aktivnosti rada MUP-a i da je dnevno angažovano oko 7.300 pripadnika policije.

Kako je rekao, najveći broj ljudi angažovan je u opštini Obrenovac.

Stefanović je rekao da je nastavljen rad na modernizaciji MUP-a u skladu sa evropskim standardima, kao i da se radi na pripremi akcionog plana, da bi u decembru ili januaru bilo otvoreno poglavlje 24.

"Još dve osobe se vode kao nestale"

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da se još dve osobe vode kao nestale posle poplava koje su zadesile Srbiju.

Reč je o Vukosavi Obradović i Spomenki Marković, naveo je Stefanović na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, gde je podneo Informaciju o radu MUP u 2014. godini.

Tokom debate o toj informaciji, Stefanović je, odgovarajući na pitanja šefa poslaničke grupe NDS Marka Djurišića, istakao da je broj nastaradalih ostao isti.

Djurišića je interesovalo i dokle se stiglo sa istragom u vezi sa obaranjem sajtova Peščanika i dnevnog lista Kurir, a minstar je odgovorio da je, kada je reč o prvom, zatražena pomooć iz inostranstva, jer je utvrdjeno da je taj sajt napadnut van zemlje.

Stefanović je precizirao da se Srbija za pomoć obratila Rusiji, Kanadi, Japanu i drugim zemljama i da su neke informacije već pristigle, da se obradjuju, ali da su potrebni i sudski nalozi da bi se taj posao do kraja uradio.

Sajt Kurira je napadnut iz Hrvatske, to smo utvrdili, zbog nekih tekstova u vezi sa nastupom hrvatske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Brazilu, imamo osnovane sumnje koja su to lica učinila, ali je pitanje da li ćemo imati dovoljno dokaza za njihovo procesuiranje”, odgovorio je Stefanović.

Govoreći o popunjenosti policijskih urpava, ministar je rekao da će uskoro u Novi Pazar biti upućeno 70 pripadnika policije, koji 18. jula završavaju srednju policijsku školu, dok će njih 200 biti upućeno u Novi Sad.

Poslanika SPO Žiku Gojkovića interesovalo je stanje vozila i tehničke opremljenosti Sektora za vanredne operacije.

Stefanović je rekao da je u toj oblasti stanje prilično loše, da su neki helikopteri stari koliko i on, a neka vatrogasna vozila kao njegov otac.

U narednih 50 godina možemo očekivati sve više poplava i požara, moramo uložiti u prevenciju, jer se ona ispalti - na svaki evro uoložen u prevenciju sprečićemo sedam evra štete”, preczirao je ministar Stefanović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Manje kriminala u Srbiji

Izvor: RTS, 04.Jul.2014

Ukupan kriminal na teritoriji Srbije smanjen je za 22 odsto od aprila do juna, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, napominjući da se najveći broj krivičnih dela izvrši u Beogradu. Postignuti su i značajni rezultati u borbi protiv korupcije, naveo je Stefanović...Stefanović...

Nastavak na RTS...

Kriminal u Srbiji za dva meseca smanjen za 22 odsto

Izvor: Studio B, 04.Jul.2014

Ukupan kriminal na teritoriji Srbije smanjen je za 22 odsto od aprila do juna, a najveći broj krivičnih dela izvrši se u Beogradu, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović...Stefanović je, podneseći Informaciju o radu MUP-a u 2014. godini pred skupštinskim Odborom za...

Nastavak na Studio B...

Stefanović: Kriminal smanjen za 22 odsto od aprila do juna

Izvor: Blic, 04.Jul.2014

Ukupan kriminal na teritoriji Srbije smanjen je za 22 odsto od aprila do juna, a najveći broj krivičnih dela izvrši se u Beogradu, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović...Stefanović je, podneseći Informaciju o radu MUP-a u 2014. pred skupštinskim Odborom za odbranu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.