Od Vučića ni traga ni glasa

Izvor: Blic, 12.Sep.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Vučića ni traga ni glasa

Očiju punih suza Tomislav Nikolić, donedavni zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, napustio je zemunski Magistrat, iz koga je 18 proteklih godina učestvovao u vođenju ove partije i okružen sa desetak pristalica najavio da će sledeće nedelje osnovati svoju stranku. Ubrzo nakon njegovog odlaska, 90 članova Centralne otadžbinske uprave SRS jednoglasno glasalo da se Nikolić i 17 njegovih pristalica isključe iz stranke. Aleksandar Vučić na sastanak nije došao.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Napustili smo sednicu jer bi se to pretvorilo u beskrajnu svađu. Nama ovde zaista nije mesto, a to misle i oni koji su ostali u sali. Ići ćemo svojim političkim putem i formiraćemo svoju stranku. Izgovorene su teške reči na sednici. Preko noći sam postao najgori čovek na svetu, postao sam i strani obaveštajni agent i kriminalac i sluga. Orkestrirano je sve i pripremljeno, ali tako je to kad dođete u sukob sa delom stranke koji ne želi baš ništa da promeni - rekao je neposredno nakon napuštanja sastanka Nikolić, naglašavajući da on ima želju da „sruši dosovski režim oličen u Borisu Tadiću i njegovoj bandi", kao i da u tome ne bi uspeli da su ostali u SRS.

Prema Nikolićevoj interpretaciji, sednica na kojoj je isteran iz stranke i koja je juče u Magistratu počela u podne otvorena je tako što je Gordana Pop-Lazić pročitala pismo Vojislava Šešelja iz Haga, nakon čega su svi ustali da aplaudiraju. Po Nikoliću se videlo odmah da će svi glasati za njegovo isključenje. Najteže su mu pale optužbe da je izdajnik i da je plaćen od tajkuna, a najžešće su protiv njega govorile Vjerica Radeta, Gordana Pop-Lazić i Nataša Jovanović ili, kako reče Nikolić: „Oni koji su mi iz srca ispali i koje sam odgajao kao radikale."

- Priče o tajkunima su rekla-kazala i tražio sam da mi odmah iznesu dokaze, za koje kažu da ih imaju, pa su mi rekli da će mi ih izneti za skupštinskom govornicom. Nisu ponudili nikakve dokaze, a političaru kada natovarite da je izdajnik, da sarađuje sa tajkunima, ne može da se opere. Ostavio sam ih da među sobom to reše. Do sada sam ih mirio, čak i kada su se optuživali međusobno da su homoseksualci, a sad sam ih ostavio. Najviše me je zabolelo kad je Vjerica Radeta rekla da ja izdajem stranku i Vojislava Šešelja 15 dana pred odluku Tribunala o tome da li će Šešelj moći da se brani sam ili ne, i da to možda znači i Šešeljevu smrt i da ja zato preuzimam stranku - rekao je Nikolić i najavio da, iako je sad u manjini, očekuje da mu se za mesec ili dva priključe mnogi iz SRS.

Nikolić je iz Magistrata otišao u pratnji Jorgovanke Tabaković i generala Božidara Delića koji su koračali uzdignute glave, objasnivši da idu u Skupštinu Srbije.

- Samo napred i ne okreći se, iza tebe je most koji je miniran. Ovo mi je rekao Boža i to je fantastično i nemam šta tome da dodam - rekla je Jorgovanka Tabaković za „Blic", dok je ruku pod ruku sa Božidarom Delićem napuštala zemunski trg.

Gordana Pop-Lazić je nakon završetka sastanka Centralne otadžbinske uprave i Izvršnog odbora, koji je usledio, saopštila zvanično da su Nikolić i njegove pristalice isključeni iz stranke. Ona je rekla da je sednici prisustvovalo 90 od 101 člana COU i da je bila samo jedna tačka dnevnog reda - „disciplinski postupak protiv članova COU zbog povrede Statuta SRS".

- Apsolutna većina osudila je pokušaj bivšeg zamenika predsednika SRS da uništi stranku i izmeni njenu ideologiju pod izgovorom da je reformiše i modernizuje. U diskusijama su se mogle čuti konstatacije da se radi o pokušaju raznih neprijateljskih obaveštajnih službi koje su pažljivo birale trenutak da izazovu sukob dve ili više struja u SRS u cilju slabljenja uticaja SRS u društvu. Aklamacijom smo prihvatili pismo predsednika SRS. U toku diskusije, u kojoj je učestvovao i Nikolić i još petnaestak članova COU, on je u jednom trenutku sa svojom odmetničkom grupom napustio sednicu. Rasprava je nastavljena i COU se završila tako što smo jednoglasno odlučili da isključimo Tomislava Nikolića i sve one koji su prišli odmetničkoj grupi - rekla je Pop-Lazić.

Predsednik Izvršnog odbora SRS Dragan Todorović je rekao da je 146 od 186 odbora podržalo SRS, kao i da će tražiti da im se vrati 18 mandata u Skupštini Srbije koje sada ima Tomislav Nikolić.

Inače, sednica Centralne otadžbinske uprave trajala je svega dva sata i novinari nisu mogli da prisustvuju. Čitavo jutro je na trgu ispred Magistrata bilo veoma živo. Okupljale su se pristalice i jedne i druge struje, bar sudeći po aplauzima koje su po napuštanju Magistrata dobili i Nikolić i Dragan Todorović. Šešeljeve pristalice, sa obaveznim bedžom na reveru, najviše su pričale o tome da predsednik DS Boris Tadić uz pomoć tajkuna pokušava da pocepa stranku. Odlučno su negirali da se stranka rastura i novinare ubeđivali da je iz SRS otišao samo mali broj ljudi, da je to četvrti put da imaju „otpadnike" ali da su sve to preživeli i očekuju skori povratak Šešelja iz Haga. Pristalice Tomislava Nikolića bile su ćutljive i držale su se dalje od Magistrata, tako da nije došlo do incidenata.

Pismo iz Haga

U pismu iz Haga Vojislav Šešelj je članovima Centralne otadžbinske uprave poručio da se opredele za SRS, a ne za „marionetsku prozapadnu grupu". Šešelj je u pismu ocenio da je rascep u stranci nastao zbog sukoba dve ideologije, ali nijednom nije spomenuo Tomislava Nikolića. Šešelj je naveo da strane obaveštajne službe i pojedini domaći tajkuni pokušavaju da razbiju stranku. On je dodao da podele u SRS nisu rezultat sukoba ličnosti, već dve ideologije - ideologije radikala i prozapadne ideologije.

„To nije nikakva, navodno, mekša, reformisana ideologija SRS, to je ideologija koja je identična ideologiji koju zastupa DS, ako tu uopšte ima bilo kakve ideologije. U stvari, nju određuju Brisel, Vašington, činovnici stranih ambasada i oligarsi - Mišković i Beko", navodi se u Šešeljevom pismu članovima COU.

Moguće ime Narodna radikalna stranka

Nikolić je novinarima ispred Magistrata rekao da još ne zna kako će se stranka zvati i da je ime poslaničkog kluba „Napred Srbijo" privremeno, uzeto iz kampanje. Nezvanično se spekuliše da bi novo ime moglo biti Narodna radikalna stranka, kako se zvala kragujevačka partija koju je Nikolić vodio pre nego što se ujedinio sa Šešeljevim Srpskim četničkim pokretom. Tomislav Nikolić kaže u izjavi za „Blic" da o nazivu stranke još nisu razmišljali.

- Ta informacija nije potekla ni od mene ni od Aleksandra Vučića, niti ijednog poslanika grupe „Napred Srbijo" - kaže Nikolić.

Generalni sekretar ostaje kod Šešelja?

Jedna od glavnih tema u Magistratu bilo je nagađanje zašto Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS, nije došao na sednicu. Zanimljivo, predstavnici i jedne i druge struje juče su novinarima trvdili da ne znaju gde je generalni sekretar stranke.

- Očekujem da posle ove sednice Aleksandar Vučić konačno progovori i konačno kaže šta je odlučio o svom daljem životu. Očekujem to samo danas. Zaista ne znam zašto nije došao na sednicu, ali ovo je već prešlo svaku meru - rekao je Nikolić, koji je prethodnih dana sa velikim ubeđenjem izjavljivao da će mu se generalni sekretar priključiti. „Blicu" su Nikolićeve pristaliće nezvanično rekle da je Vučić razočaran „ponašanjem Centralne otadžbinske uprave", a na pitanje zašto se ne izjašnjava, sagovornici „Blica" kažu da je u pitanju Vučićeva procena da tako treba. Mnogobrojne pristalice Šešeljeve struje u stranci govorile su novinaru „Blica" da je sa Vučićem postignut dogovor i da mu je dozvoljeno da se povuče iz javnosti na neko vreme jer „mu nije lak razlaz od Nikolića sa kojima je godinama radio". Dragan Todorović je rekao da Vučić ostaje generalni sekretar u SRS i da neće snositi posledice zbog nedolaska na sastanak Centralne otadžbinske uprave.

Igor Mirović napustio SRS

Predsednik novosadskih radikala Igor Mirović juče je napustio sednicu COU pre glasanja i kasnije izjavio da će podneti ostavku na mesto predsednika Gradskog odbora SRS Novog Sada i šefa odborničke grupe SRS u Skupštini grada. On se priklonio Nikoliću, a sa njim i 19 od 26 odbornika SRS u Skupštini Novog Sada.

I Opštinski odbor SRS u Prokuplju podržao je većinom glasova doskorašnjeg zamenika predsednika te stranke Tomislava Nikolića.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.