Od Slavije do Kalemegdana NEĆE BITI TRAMVAJA, barem ne skoro, ali smo barem saznali da su KOCKE NA TRGU MONTAŽNE

Izvor: Press, 17.Avg.2020, 12:14

Od Slavije do Kalemegdana NEĆE BITI TRAMVAJA, barem ne skoro, ali smo barem saznali da su KOCKE NA TRGU MONTAŽNE

Mnogo se bure prethodnih dana diglo zbog navodno novog prekopavanja Trga republike, kako su pojedinci zaključili na osnovu raspisanog tendera za izradu tehničke dokumentacije za proširenje pesačke zone Knez Mihailove.
Foto:blic
U okviru ovog plana predviđeno je eventualno povezivanje tramvajem Slavije i Kalemegdana, koji bi išao Ulicom kralja Milana, preko Terazija i Trga republike, Vasinom ulicom >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << do Beogradske tvrđave.
Foto: Blic / RAS Srbija
Trg republike presložene kocke 29.10.

Međutim, ono što bi svi trebalo da znaju je da niti se radi o novom projektu, a još manje je realna njegova realizacija, ne u narednih pet godina kako su rekli iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju, nego verovatno u narednoj deceniji.
Prvi put je ideju 2016. obelodanio sadašnji zamenik gradonačelnika Goran Vesić, pre dve godine je već propao jedan tender za izradu gore pomenute dokumentacije, a da bi uopšte moglo da se razmišlja o tramvajima (najavljivani su čak beskontaktni, bez tramvajske mreže) potrebno je da se prvo sredi kompletan deo oko Studentskog trga, kao i da se kompletna Vasina ulica do Kalemegdana pretvori u pešačku zonu!

Međutim, tamo ne da nije počela gradnja podzemne garaže koja bi trebalo po planu da bude gotova u januaru 2021, nego još nije ni odlučeno da li će biti radova pošto se baš u tom delu prestonice nalaze značajna arheološka nalazišta iz rimskog doba.
O kockama na Trgu republike naveliko i naširoko se pričalo prethodnih godinu i kusur dana, ali je sada gradski urbanista Marko Stojčić izneo i jedan novitet. A to je da su one montažnog karaktera, te da je predviđeno njihovo skidanje i ponovno postavljanje.
Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija
kocke renoviranje trg republike
– Za svaki deo grada postoje razvojni planovi koji podrazumevaju da do izvesnih promena dođe u perspektivi, odnosno za 10, 20 ili 50 godina, preciznije kada se stvore svi uslovi po pitanju saobraćaja i druge infrastrukture. Jedna od takvih ideja je da u nekom trenutku tom trasom prolazi tramvaj, i to je praktično sve. Taj trenutak sigurno neće doći brzo, ali i pored toga treba reći da su kocke koje su postavljene na Trgu republike montažne i da se mogu „skidati” zbog izvođenja nekih radova, ali ponavljam, to nije u skorijoj budućnosti, već razmišljanje kako da popravimo javni prevoz u tom delu grada i estetiku – poručio je glavni urbanista.

Podsetimo, kocke na Trgu republike, tačnije na kolovozu, već su jednom "preslagane" kako bi bile prikladnije kako za vozače, tako i za pešake i bicikliste.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.