Od Marksa do Bonda

Izvor: Blic, 26.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Marksa do Bonda

Legenda kaže da je veliki češki kralj Karlo IV davne 1348. godine lovio po brdima oko današnjih Karlovih Vari i kad je njegova hajka naterala jelena da skoči sa brda u rečicu, kralj i pratnja su zapanjeno gledali kako životinja ubrzo ustaje i beži. Shvatili su da je ta voda lekovita i mesto je dve godine kasnije od kralja dobilo status grada. Karlove Vari (oko 130 kilometara daleko od Praga) su danas jedna od najpoznatijih svetskih banja, mesto raskošne arhitekture i mondenske promenade >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gde dolazi svetska elita, ali nije nepristupačna ni običnim gostima.

Svake godine banja primi 70.000 pacijenata, a kroz nju prođe 250.000 turista. Veliki broj luksuznih hotela i vila danas je u vlasništvu Rusa, a o njihovom prisustvu i uticaju svedoči i velelepna pravoslavna crkva Svetog Petra i Pavla koju su Rusi sagradili da obeleže 200 godina rođenja cara Petra Prvog.

Trinaest termalnih izvora sa vodom koja ima lekovita svojstva i pomaže kod gastroloških smetnji i 130 kilometara staza, uz prelepu okolinu, glavni su aduti Karlovih Vari koje možete prepoznati i u mnogim sekvencama najnovije filmske storije o Džejmsu Bondu „Kazino Rojal". Obožavaoci najpoznatijeg filmskog tajnog agenta mogu popiti piće u kafiću gde je snimana jedna od scena, a mi vam preporučujemo da probate nacionalno češko piće rakiju „bekerovku", ali i naročitu vrstu domaćih napolitanki koje se samo ovde prave.

Oni sa stomačnim tegobama trebalo bi, pored „bekerovke" koja je takođe lek, da sa neke od česama natoče lekovitu vodu. Samo treba da budete obazrivi kako se ne biste opekli jer je voda vrela. Njen ukus nije baš najlepši, ali kažu da je melem za stomak.

Ovde ćete, uz malo sreće i traganja, naći čuveni češki kristal po mnogo nižim cenama nego u Pragu, a i devizni kurs je povoljniji.

Karlove Vari možete posetiti preko beogradske agencije „Viva travel" u okviru šestodnevnog aranžmana za Prag od 12. do 17. maja, a rok za prijavu i podnošenje dokumenata je 30. april.

Dok šetate banjom nemojte se iznenaditi kad naiđete na spomenik komunističkom ideologu Karlu Marksu koji je ovde bio čest gost, ali ovom prelepom dolinom šetali su i kompozitor Franc List, pesnik Johan Volfgang Gete i mnogi drugi manje ili više poznati ljudi. Dovoljna preporuka da i vi osetite čaroliju Karlovih Vari.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.