Od Korije do Discipline

Izvor: Politika, 05.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Korije do "Discipline"

Od našeg specijalnog izveštača
Zagreb – Ako bismo tražili zajednički imenitelj za tri ključna grada na prostoru bivše Jugoslavije, verovatno poslednja stvar koja bi nam pala na pamet jeste džez! No, upravo je džez nešto što je proteklih dana "spojilo" Beograd, Sarajevo i Zagreb. Posle beogradskog i sarajevskog, sinoć je u prestonici Hrvatske završen treći Zagreb džez festival.

Iako se u glavnom gradu Hrvatske održavaju čak tri džez festivala, saznali smo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je Zagrebački džez festival, ovde poznatiji kao Jazzg, najkvalitetniji. I sam pogled na program upravo završenog festivala svedoči o tome. Tokom protekla tri dana Zagrepčani su bili u prilici da vide i čuju velikane džeza – Čika Koriju i Belu Fleka, trio Džošue Redmana i, za kraj, proslavljenog džezera Orneta Kolemana. Održan u velelepnom zdanju Hypo centra u Zagrebu, ovaj džez festival okupljao je svake večeri oko 800 ljubitelja džeza. Tu je bio i hrvatski džet-set – muzičari, glumci, sportisti... Mnogi od njih, kako su nam rekli istinski ljubitelji džeza, i ne slušaju ovu muziku, ali su došli da bi bili viđeni. Ni ulaznica za prvo veče festivala nije bila nimalo jeftina za ovdašnje prilike – koštala je 200 i 250 kuna, odnosno oko 30 i 35 evra.

Festival je otvorio "duo snova" Čik Korija i Bela Flek koji su svojim muziciranjem izmamili brojne osmehe u publici i burne ovacije! Kako je Čik Korija i rekao: "Rešili smo da ovo bude jedna opuštena svirka, da se svi relaksiramo", tako je i bilo. Osim izvrsne svirke, publika je slušala i brojne zanimljive priče, primera radi, kako to izgleda biti stalno na putu, kako su aerodromi Hitrou, DŽFK, "Šarl de Gol" "grozni", ali je zato Zagreb Koriji i Fleku divan! Publici nije bilo dosta "regularne" svirke, pa su Korija i Flek izašli i na dva bisa!

Drugo veče festivala obeležio je nastup američkog saksofoniste Džošue Redmana, koga ćemo moći uskoro da vidimo i u Beogradu. Iako su karte za nastup njegovog trija bile duplo jeftinije u odnosu na prvo veče, Redman je priredio koncert koji će mnogima ostati u lepom sećanju. Uprkos tehničkim poteškoćama i činjenici da je u "umetničkom zanosu" slomio mikrofon svojim saksofonom, Džošua Redman je dokazao zašto su kritičari proteklih godina sa ushićenjem pisali o njegovoj svirci.

Inače, Zagreb je ovih dana prepun muzičkih dešavanja. Koncerata ima na sve strane! Iste večeri kada je počeo džez festival, u dvorani "Vatroslav Lisinski" nastupila je najpoznatija pevačica sa Zelenortskih ostrva Sezarija Evora, koja u sredu ima koncert u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu. Kako izveštavaju hrvatski mediji, Evora je nastupila pred prepunom dvoranom. "Raspevana bakica", kako su je nazvali, podigla je "Lisinski" na noge!

Subotu je obeležio nastup beogradskog sastava "Disciplina kičme" u legendarnom zagrebačkom klubu "Tvornica". Najavljivan kao najoriginalniji i najuticajniji aktivni bend iz "susedne države", za koncert "Discipline kičme" vladalo je veliko interesovanje. I superheroj "Zeleni zub", kako su zagrebački mediji najavili Koju, opravdao je očekivanja prisutnih u "Tvornici".

Sinoć je u klubu "Akvarijus" nastupila britanska grupa "Košin", čiji je subotnji koncert u Beogradu u poslednji čas otkazan. Britanski trio dobro je zabavio publiku u "Akvarijusu".

Da je Zagreb potpuno u znaku džeza, svedoči i činjenica da samo što se završio jedan, počeo je drugi džez festival. I to osmi međunarodni N.O. jazz festival koji će trajati do subote. Festival, koji, prema rečima organizatora, promoviše slobodu u muzici, ruši ukalupljene okvire džeza, tokom pet dana trajanja ponudiće Zagrepčanima brojne koncerte i prateće programe, a nastupiće četrdesetak renomiranih muzičara sa svetske i hrvatske alternativne džez scene.

Narednih dana Zagreb čeka i američkog repera Redmana, našeg Zvonka Bogdana, čiji je koncert zakazan za 2. decembar u "Lisinskom", brojne svetske di-džejeve... Proteklih dana hrvatska prestonica ugostila je i folk zvezde Halida Bešlića i Željka Samardžića, no, njihove nastupe nije pratilo veliko interesovanje medija i za te koncerte mogli ste saznati samo ako ste kojim slučajem videli poneki "skriveni" plakat na zagrebačkim ulicama.

--------------------------------------------------------------------------

Svirka bolja od sna

Odmah posle subotnjeg koncerta na Zagrebačkom džez festivalu Džošua Redman podelio je sa nama svoje utiske sa nastupa:

– Publika je divna i toliko sam srećan što sam imao mogućnost da sviram u ovoj zemlji prvi put. Nadam se da ću se ponovo vratiti ovde jer su ljudi toliko topli i sjajni su slušaoci. Neverovatna je čast svirati na istom festivalu na kome su gosti Čik Korija i Ornet Koleman. Koleman je jedna od najvećih figura u savremenoj muzici, genije i biti na istoj sceni, istog vikenda, sa njim neverovatna je čast i privilegija. Bio je u istom hotelu u kome i ja, i kada sam pokušao da spavam po podne i čuo ga kako vežba, shvatio sam da je njegovo muziciranje bolje od sna! A i Korija je jedan od mojih najomiljenijih muzičara sa kojim sam imao sreću da sviram ranije.

Na pitanje šta publika u beogradskom "Sava centru" može da očekuje od njegovog trija, Redman nam je rekao:

– Specifičnost džeza jeste da je svaka svirka drugačija. Možda ćemo svirati iste pesme, kao ovde u Zagrebu, ali na potpuno drugačiji način. Ovde smo imali divno veče i radujemo se dolasku u Beograd. To će, takođe, biti moj prvi nastup u Beogradu i nadam se da ćemo svirati dobru muziku, da će biti kreativno, puno naboja, zabave...

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.