Od Burundija do Studenjaka

Izvor: RTS, 10.Apr.2012, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Burundija do Studenjaka

Ornela Karabumba, ćerka nekadašnjeg ministra u vladi Burundija, mogla je da bira gde želi da studira. Odlučila se baš za beogradski Medicinski fakultet i život u Studentskom gradu. U okviru projekta "Svet u Srbiji", oko 90 studenata iz nesvrstanih zemalja studira na Beogradskom univerzitetu.

U okviru projekta "Svet u Srbiji", oko 90 studenata iz nesvrstanih zemljalja studira na Beogradskom univerzitetu. Jedna od njih je i ćerka nekadašnjeg ministra javnih poslova Burundija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ornela Karabumba.

Mogla je da studira i na drugim univerzitetima, ali se odlučila za Medicinski fakultet u Beogradu i život u Studentskom gradu. Zatekli smo je kako sprema ispit iz anatomije.

Medicinu je oduvek volela, a fakultet u Beogradu ispunio je njena očekivanja. Sada, posle dve godine života u Srbiji predavanja prati bez teškoća, a srpski je kaže podseća na kirundijski jezik.

"Profesori znaju da ima stranaca, pa polako pričaju, pokušaju na engleskom, francuskom. Na vežbama učimo gradivo koje smo čuli na predavanjima, a potom imamo seminare, tako da je dobro i može puno da se nauči", kaže Ornela.

Zbog svega što je na internetu pročitala o Srbiji, dvoumila se da li da studira ovde, iako je znala da su naši doktori cenjeni u svetu.

"Moj otac je znao o Srbiji, Jugoslaviji, on mi je rekao da ne brinem, da je lepa zemlja i da više nema rata. Nažalost, na internetu ima ružnih stvari, meni je bilo čudno kad sam došla, mislila sam da posle devet ne mogu da izađem napolje, ali je baš lepo", kaže ova studentkinja iz Burundija.

Oduševljena je Beogradom, srpskom arhitekturom i životom u Studentskom gradu, a tvrdi da ju je osvojila neposrednost naših ljudi, koji joj prilaze i tvrde da ih podseća na Naomi Kempbel.

Ornela kaže da slike snega koji je prvi put videla u Srbiji i stečena prijateljstva, uprkos udaljenosti dve zemlje neće nikad izbledeti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.