Od 42 do 24, za neke osveženje, za Hitnu pune ruke posla

Izvor: B92, 07.Avg.2017, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 42 do 24, za neke osveženje, za Hitnu pune ruke posla

Beograd -- Danas je temperatura pala za čak dvadeset stepeni u pojedinim predelima, posle proteklih vrelih dana.

Iako smo svi nestrpljivo očekivali ovo osveženje, za ljudski organizam ovakve nagle temperaturne promene su previše naporne i najviše smetaju hroničnim bolesnicima.

Do juče 42 stepena - puni bazeni, šeširi, obavezna flašica sa vodom. A danas kišobrani i mokre ulice.

Temperaturne cifre zamenile su mesta, pa je u Beogradu izmereno 24 stepena. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kišobrani, zatvorena obuća, dugi rukavi. I svi kao da su predahnuli jer najzad ''može da se diše'', ali ovakve nagle promene vremena koje stignu preko noći ne odgovaraju baš svakom.

Građani kažu da je za sve ovo dobrodošlo osveženje, ali se neki ne osećaju najbolje. Ipak, kako kažu, "u odnosu na ono je super".

U centru prestonice nikom nije smetalo današnje skoro jesenje vreme. Međutim, lekari podsećaju da je organizmu potrebno najmanje 12 sati da se privikne na nagle temperaturne promene.

Do juče tropske temperature, a danas više britanske. Usled pada temperature tokom noći, najzad smo imali kvalitetniji san, ali doktori podsećaju na brojne probleme koje ovakvi skokovi temperature mogu izazvati. Pre svega danas je najteže bilo kardiovaskularnim bolesnicima i osobama koje imaju problema sa disanjem, ali promene osećaju i zdrave osobe u vidu vrtoglavice i glavobolje. A pune ruke posla u ovakvim situacijama ima upravo Hitna pomoć.

"Juče smo davali stalno obaveštenja i apelovali na ljude da ne izlaze iz svojih kuća i nije bilo toliko naporno, išlo se kod hroničnih bolesnika. Danas je dan naporan, ima ih na uličnim, odnosno javnim mestima, kako mi to kažemo, pa već se bližimo stotoj intervenciji. Čak je bilo nekih padova sa merdevina, padova, okliznuli su se ljudi, nema toliko kolapsa koliko vreme diktira, ali ima naravno dosta intervencija kod hroničnih bolesnika, kod astmatičara, kod srčanih bolesnika, hipertoničara", kaže Nada Macura iz Hitne pomoći.

I samo što ćemo dopustiti organizmu da se privikne na nagli pad temperature, meteorolozi kažu - već sutra se očekuje novi porast temperature. U svakom slučaju, kvalitetan san, odmaranje i lagana ishrana mogu nam bar malo olakšati borbu sa temperaturnim oscilacijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.