Od 25. avgusta izbeglo 87.000 Rohindža muslimana

Izvor: B92, 04.Sep.2017, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 25. avgusta izbeglo 87.000 Rohindža muslimana

Njujork -- Ukupno 87.000 izbeglica uglavnom pripadnika muslimanskog naroda Rohindža iz Mjanmara stiglo je u Bangladeš od kada su počeli sukobi u Mjanmaru 25. avgusta.

Kampovi za prihvat rohindža muslimana iz Mjanmara u Bangladešu prepuni su, preno je AFP saopštenje iz UN.

Tokom prethodne nedelje više od 2.600 kuća spaljeno je na severozapadu Mjanmara, u oblasti gde žive rohindža muslimani, saopštili su predstavnici UNHCR-a u toj zemlji.

Zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mjanmara su za paljenje kuća okrivili islamističku grupu Vojska spasa Arakan rohindža, a ta grupa je preuzela odgovornost za koordinisane napade na bezbednosne stanice, što je uzrokovalo prošlonedeljne sukobe, preneo je Rojters.

Međutim, rohindža muslimani koji su prebegli u Bangladeš kazali su da kampanja paljenja kuća i ubijanje od strane vojske Mjanmara ima za cilj da ih protera iz te oblasti.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je ranije na moguću humanitarnu katastrofu na zapadu Mjanmara i insistirao da se bezbednosne snage te zemlje obuzdaju, nakon što je oko 400 osoba, uglavnom rohindža muslimana, poginulo u sukobima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Od sukoba u Mjanmaru u Bangladeš pobeglo 87.000 ljudi

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Sep.2017

Oko 87.000 ljudi, uglavnom pripadnika muslimanske manjine Rohindža, napustilo je Mjanmar i pobeglo u Bangladeš tokom poslednjih deset dana, saopštila je danas kancelarija Ujedinjenih nacija (UN) u Bagladešu..."Stiglo je ukupno 87.000 ljudi od 25. avgusta", navodi se u saopštenju...Muslimanski ekstremisti...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.