Od 20. avgusta sporazum o priznanju prekršaja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2014, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 20. avgusta sporazum o priznanju prekršaja

Sporazum o priznanju prekršaja iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji bi trebalo da počne sa primenom 20. avgusta, učiniće da prekršaji budu rešeni na kvalitetniji, bolji, brži, efikasniji i zakonitiji način, najavljuju iz policije.

To bi u praksi značilo da onaj ko načini prekršaj može da postigne sporazum o priznanju krivice i tako dobije minimalnu predviđenu kaznu. Na taj način neće biti rešeni teži prekršaji poput nasilničke vožnje, vožnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u alkoholisanom stanju sa više od 1.6 promila alkohola u krvi i prekoračenja borzine više od 50km na sat od dozvoljene.

Vozač koji načini prekršaj nakon dobijanja poziva prekršajnog suda može da ode u policijsku stanicu i traži da potpiše sporazum o priznanju krivice. Pogodbe nema kada je reč o kaznenim poenima, a sporazum će morati da potvrdi nadležni Sud za prekršaje.

Kako mogućnost Sporazuma ne bi omogućila blaže kažnjavanje ozbiljnijim prestupnicima, vodiće se računa o tome da počinilac nije pravosnažno osuđivan u prethodnih godinu dana.

Sporazum o priznanju prekršaja nije novina, zapravo ta mogućnost predviđena je i starim Zakonom o bezbednosti u saobraćaju, međutim do sada se nije primenjivala:

Kako će Sporazum rešavati prekršaj na samo jednom ročištu, ova odredba uštedeće i vreme i novac, a prema predviđanjima nadležnih i znatno samnjiti broj prekršaja načinjenih na putevima Srbije.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić rekao je juče da će sudska praksa odlučivati sa kim će s Sporazum potpisivati, ali da će se na početku krenuti od blažih kazni.

Predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić rekao je da sporazum o priznanju prekršaja novina u Zakonu o prekršajima koji ima za cilj da svi prekršaji koji se dogode na teritoriji Srbije budu rešeni na kvalitetniji, bolji, brži, efikasniji i zakonitiji način dodajući da je od početka primene Zakona o prekršajima, 1. marta, 7.000 lica u Srbiji privedeno sudijama prekršajnih sudova.

Tom prilikom, prema njegovim rečima, izrečeno je novčanih kazni u iznosu od 76 miliona dinara, 8.340 dana zatvora, oko 3.146 kaznenih poena i 8.600 meseci zabrana upravljanja motornim vozilom.

Navodeći da se Sporazum, koji je preuzet iz anglosaksonskog prava, pokazao kao efikasan, on je istakao da se više od 80 odsto slučajeva rešava tim sporazumom.

Predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović rekao je da mu je drago da je Uprava saobraćajne policije prepoznala značaj, kvalitet i korisnost sporazuma.

Navodeći da se sporazum može zaključiti do donošenja presude, on je preporučio građanima da što pre zaključe sporazum.

Prema njegovom mišljenju, u prednosti je i sud koji će imati smanjen broj predmeta i trajanje postupka.

On je naveo i da svi po zakonu mogu da potpišu sporazum, čak i najteži prekršioci, ali da to ne znači da će policija doneti takvu odluku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.