Od 183 zemlje Srbija 176. po brzini izdavanja građevinskih dozvola

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2010, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 183 zemlje Srbija 176. po brzini izdavanja građevinskih dozvola

BEOGRAD -

Srbija se u najnovijem izveštaju Svetske banke "Doing Business" po brzini izdavanja građevinskih dozvola nalazi na 176. mestu od 183 zemlje, rečeno je danas na okruglom stolu o nacrtu izmenjenog Zakona o planiranju i izgradnji.

Predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Vladimir Čupić je izjavio da se Srbija nalazi na 89. mestu po ukupnim uslovima poslovanja i da je očigledno da postoji veliki prostor za poboljšanje ukupne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << investicione klime kroz unapređenje u oblasti građevinarstva.

Na skupu je istaknuto da izmenjeni Zakon o planranju i izgradnji treba da pojednostavi procedure i ubrza izdavanje građevinskih dozvola, proširi broj oosba koje mogu da ostvare konverziju, odnosno prenamenu prava korišćenja u pravo svojine na građevninskom zemljištu bez naknade i da definiše obaveze investitora ako objekat ne privedu nameni u odgovarajućem roku.

Pomoćnik ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Nebojša Janjić je kazao da je izveštaj Svetske banke obuhvatio januar i februar ove godine i procedure koje su bile predviđene starim zakonom, jer novi zakon, koji je stupio na snagu u septembru 2009, tada još nije bio zaživeo.

U to vreme, bilo je potrebno 279 dana za dobijanje svih neophodnih dokumenata.

Loš rejting je i posledica naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, jer Svetska banka tu naknadu ne posmatra kao realan trošak za infrastrukturu, već kao administrativni trošak za dobijanje građevinske dozvole, istakao je Janjić i dodao da je ta naknada je u Beogradu prilično visoka.

"Radimo na tome da se to promeni, jer je dosta negativnih poena zarađeno na lošoj percepciji te naknade", naveo je on.

Postoje gradovi u Srbiji u kojima se, prema njegovim rečima, lokacijske dozvole izdaju u roku od nedelju dana, a građevinske dozvole u istom roku po predaji glavnog projekta.

Brzina dobijanje lokacijske dozvole i mogućnost za to zavisi od pripremljenosti planskih dokumenata, rekao je Janjić i pozvao lokalne samouprave da ispoštuju rok 11. septembar 2011. i donesu neophodnu plansku dokumentaciju.

Pomoćnica ministra životne sredine i prostornog planiranja Aleksandra Damnjanović Petrović je izjavila da će biti izmenjeno više od trećine članova Zakona o planiranju i izgradnji, ali da zakon neće biti suštinski promenjen, već će samo procedure biti pojednostavljene.

On je kazala da je jedna od novina uvođenje urbane komasacije, odnosno ukrupnjavanja, kako bi se što bolje iskoristilo građevinsko zemljište za velike projekte.

Nacrt izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, prema njenim rečima, predviđa da građevinska dozvola ubuduće ima rok trajanja, pa će investitori imati rok od pet godina da po pravosnažnosti građevinske dozvole izgrade objekte i pribave upotrebne dozvole. U protivnom, država predviđa proceduru za oduzimanje objekta u izgradnji

Na zahtev investitora, građevinska dozvola može biti obnovljena na dodatni rok od dve godine, ali to će biti moguće samo ako investitor dostavi dokaz da stepen završenosti objekta prevazilazi 80 odsto ili ako se u postupku utvrdi da je zdanje pod krovom, da ima spoljnu stolariju i da su postavljene unutrašnje instalacije, koje omogućavaju priključenje na infrastrukturu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.