Od 13 beba iz zamrzivača, 9 je rođeno mrtvo, a ovo je jedina istina o ostalima: Progovorio direktor kraljevačke bolnice

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2019, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 13 beba iz zamrzivača, 9 je rođeno mrtvo, a ovo je jedina istina o ostalima: Progovorio direktor kraljevačke bolnice

Od 13 tela beba, koje su stajale u zamrzivaču Opšte bolnice u Kraljevu, njih devet je rođeno mrtvo, jedno je pronađeno na deponiji, a preostala tri su bebe iz pobačaja, kaže dr Zoran Mrvić, vd direktor Opšte bolnice u Kraljevu.

Upravo ove bebe iz pobačaja posebna su kategorija. One se donose na svet namerno izazvanim porođajem, često imaju svega 100 do 200 grama, i koliko god zvučalo surovo, medicinski se ne smatraju bebama, već patohistološkim materijalom, objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dr Mrvić.

- Patohistološki materijal se ne sahranjuje. Po zakonu, on se spaljuje kao patoanatomski otpad. Od 13 tela beba, tri su pripadala ovoj kategoriji - napominje dr Mrvić.

Tužno, pretužno ... pic.twitter.com/Z1D3TR67iu

— Marija Jović (@MarijaJovi1) January 17, 2019

Jedna beba nađena je mrtva na deponiji i taj slučaj je, dodaje on, ispitan i rešen, a preostalih devet beba rođene su mrtve ili su umrle ubrzo nakon porođaja. Međutim, zbog izmena zakona i usklađivanja ovih izmena sa odlukama i pravilnicima, tela dugo nisu mogla da budu sahranjena.

- Tek novim Zakonom, ova tela od 2016. mogu da se sahranjuju. Međutim, kako je taj zakon trebalo dalje uskladiti sa odlukama kojima se precizira način sahranjivanja, pitanje tela ovih beba nije bilo moguće ranije rešiti - objašnjava dr Mrvić.

On dodaje da se pompa u javnosti digla zarad senzacije, a da zakonski nema nikakvih propusta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Direktor kraljevačke bolnice: „Ne mogu da prihvatim izraz da je pronađeno 13 beba u zamrzivaču, jer ih niko nije izgubio ili sakrio“

Izvor: Prva.rs, 19.Jan.2019, 12:35

U emisiju "Jutro sa Natašom" se uživo uključio direktor Opšte bolnice u Kraljevu Zoran Mrvić koji je istakao na samom početku da ne može da prihvati izraz da je „pronađeno 13 beba, jer ih niko nije sakrio ili izgubio“. U bolnici je zbrinuto 13 mrtvorođenih beba po svim zakonskim propisima,...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.