Od 10 časova provera znanja iz srpskog (maternjeg) jezika

Izvor: Blic, 21.Jun.2010, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 10 časova provera znanja iz srpskog (maternjeg) jezika

Proverom znanja iz srpskog (maternjeg) jezika, danas, u 10 časova, počeće prvi deo kvalifikacionog ispita za upis u četvorogodišnje srednje stručne škole i gimnazije u Srbiji.

Kombinaciju sa pitanjima koja će đaci rešavati u njihovim matičnim osnovnim školama, izvući će ministar prosvete Žarko Obradović u direktnom prenosu na prvom programu RTS-a i Radio Beograda, deset minuta pre početka ispita.

Kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu prosvete, ključ >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << testa biće postavljen na sajtu Ministarstva www.mp.gov.rs, odmah posle završetka ispita, od 12 časova.

Đaci imaju dva sata da reše test iz srpskog odnosno maternjeg jezika, na kojem nema novih pitanja u odnosu na zbirku za pripremu ispita, objavljenu pre nekoliko meseci, osim što će u nekoliko zadataka biti promenjen redosled ponuđenih odgovora.

Na ispit treba doći najkasnije u 9.30 časova, a među zabranjenim pomagalima su mobilni telefon, digitron, "puškice". Na testu se ništa ne sme žvrljati ni precrtavati, a konačne odgovore treba popunjavati hemijskom olovkom.

Upis u umetničke škole, filološke i matematičke gimnazije završen je ranije, pa đaci koji nisu primljeni u te škole, imaju danas još jednu šansu da se upišu u četvorogodišnje stručne škole, uključujući i gimnazije.

Učenici koji žele da upišu trogodišnju srednju stručnu ili školu koja traje dve godine, ne polažu kvalifikacione ispite, već u matičnoj osnovnoj školi popunjavaju listu sa 20 upisnih želja i rangiraju se na osnovu uspeha.

Za oko 80.000 ucenika koji su završili osmi razred predviđneo je 87.500 mesta u srednjim skolama, od čega je 21 odsto mesta u gimnazijama, 54 odsto u četvorogodišnjim srednjim školama, a 25 procenata u trogodišnjim školama.

Drugi deo kvalifikacionog ispita biće održan sutra, kada će biti proveravano znanje iz matematike.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.