Od 1. oktobra preduzećima ne treba pečat

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Sep.2017, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 1. oktobra preduzećima ne treba pečat

Privredni subjekti u Srbiji od 1. oktobra u platnm prometu neće morati da koriste pečat prilikom overe platnih naloga u zemlji i inostranstvu, za otvaranje novih računa, deponovanje potpisa, menica i drugih dokumenata.

Kako je saopšteno, Narodna banka Srbije usvojila je izmene podzakonskih akata iz oblati platnog prometa i tako precizirala odredbe koje privredne subjekte ne obavezuje sa upotrebe pečat a, kako se navodi, radi pružanja podrške aktivnostima vlade na stvaranju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << povoljnijeg poslovnog ambijenta.

Istovremeno, NBS je pozvala i ohrabruje privredne subjekte da u punoj meri koriste mogućnosti i prednosti elektronskog bankarstva i poslovanja koje su im već čitav niz godina u Srbiji dostupni jer se na taj način smanjuju ne samo troškovi i vreme odlaska na šalter banaka, već i rashodi za papirnu dokumentaciju u svakodnevnom poslovanju.

Iako je Narodna banka Srbije još 2014. godine donošenjem Zakona o platnim uslugama i usvajanjem pratećih podzakonskih akata i faktički ukinula obaveznu upotrebu pečata privrednih subjekata u vezi s platnim uslugama, uočeno je da u bankarskoj praksi često i dalje preovlađuju rešenja na osnovu kojih privrednici u svakodnevnom poslovanju upotrebljavaju pečat (npr. za overu obrazaca platnih naloga na šalteru), kada ne koriste prednosti elektronskog i mobilnog bankarstva.

Kako bi se unapredila i ujednačila praksa banaka i otklonile sve nedoumice među privrednim društvima i preduzetnicima, usvojenim rešenjima jasno je naglašeno da banke ne mogu odbiti pružanje platnih usluga samo zbog toga što klijent u svom poslovanju s bankom ne želi da koristi pečat.

A to će praktično za privredu značiti najpre da privredni subjekti, koji su do sada imali otvorene račune i na šalteru koristili pečat za overu platnih naloga u zemlji i sa inostranstvom mogu jednostavno od 1. oktobra banci predati pisani zahtev da više ne koriste pečat i banka je dužna da im bez aneksiranja ugovora već narednog dana obezbedi predaju potpisanih platnih naloga bez obaveze da ih klijent overi pečatom.

Pravna lica i preduzetnici koji otvaraju nove račune nisu dužni da od 1. oktobra overavaju zahtev za otvaranje računa, karton deponovanih potpisa, naloge za platni promet, menice i druga dokumenta koja se odnose na platni promet, osim ako to nisu izričito zahtevali od banke i ugovorili s njom.

Usvojenim rešenjima dat je pun doprinos i ispunjenju jednog od zadataka koji je vlada utvrdila u svom programu, a radi čijeg sprovođenja je obrazovana međuinstitucionalna Radna grupa za ukidanje obavezne primene pečata i izdavanje papirne fakture, u čijem radu učestvuju i predstavnici Narodne banke Srbije.

Glavni ciljevi koji se žele postići su, između ostalog, smanjivanje troškova privrede i unapređenje pozicije Srbije na listi uslova poslovanja (Doing Business) koju objavljuje Svetska banka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Od 1. oktobra privrednim subjektima nije potreban pečat

Izvor: Blic, 08.Sep.2017

Privredni subjekti u Srbiji od 1. oktobra u platnm prometu neće morati da koriste pečat prilikom overe platnih naloga u zemlji i inostranstvu, za otvaranje novih računa, deponovanje potpisa, menica i drugih dokumenata...Kako je saopšteno, Narodna banka Srbije usvojila je izmene podzakonskih akata...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.