Od 1. jula onlajn prijava za državni stručni ispit

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2020, 15:31

Od 1. jula onlajn prijava za državni stručni ispit

Od 1. jula svi državni organi će moći da prijave svoje zaposlene za državni stručni ispit i ispit za matičare onlajn, putem novog softverskog rešenja koje je izradilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, uz podršku Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu (KITEU).

Na današnjem predstavljanju ovog sistema, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je ovo prvi takav sistem, posebno jer sadrži elektronsko poštansko sanduče, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mogućnost elektronskog potpisa, prilaganja elektronskog dokumenta, kao i da je digitalizovan proces postupanja i odlučivanja Ministarstva.

"Na ovaj način ćemo značajno uticati na efikasnost i ekonomičnost u radu svih organa koji učestvuju u postupcima stručnih ispita, a prave prednosti u odnosu na dosadašnji tradicionalni način postupanja, moći da osete već od 1. jula, kada sistem počinje sa radom", kazao je ministar i dodao da je pored državnog stručnog ispita i ispita za matičare, u pripremi i uvođenje elektronske prijave i za ispit za inspektore.

Dodao je da su stručni ispiti u sistemu javne uprave posebno važni, jer onima koji po prvi put zasnivaju radni odnos u struci ili na određenim poslovima u upravi, pruža neophodna znanja za rad u tom sistemu, a organima kvalifikovanost službenika.

"Ako uzmemo u obzir broj korisnika naših usluga i broj od nekoliko hiljada kandidata koji svake godine polažu stručne ispite koje organizuje Ministarstvo, potreba za uvođenjem usluga elektronske uprave u ovu oblast je jasna", rekao je Ružić, navedeno je u saopštenju.

Direktor KITEU Mihajlo Jovanović ocenio je da je donošenje Zakona o eUpravi, uspostavljanje infrastrukture eUprave i razvoj velikog broja elektronskih usluga predstavlja jedan od najznačajnijih uspeha ove Vlade u segmentu reforme javne uprave.

Podsetio je da je u prethodne dve i po godine uspostavljena infrastruktura koja omogućava povezivanje raznih sistema državne uprave kako bi komunikacija sa građanima bila efikasnija, ekonomičnija i lakša.

U tom je kontekstu pomenuo Državni data centar, Servisnu magistralu organa, sistem za elektronsku identifikaciju korisnika i Jedinstveno elektronsko sanduče.

"Sada je razvijeno specifično rešenje gde država komunicira sa državom, tako da smo kroz informacioni sistem za organizovanje i sprovođenje Državnog stručnog ispita i posebnog stručnog ispita za matičara kao i vođenje evidencije o položenim ispitima, te integracijom sa elektronskim sandučićem na Portalu eUprava, sada ovaj proces podigli na viši nivo", istakao je Jovanović.

Ovaj sistem, dodao je, svakako ima perspektivu za dalje nadograđivanje kako u domenu izgradnje novih eUsluga koje pruža ovo Ministarstvo samoj upravi i građanima, tako i u povezivanju sa drugim srodnim informacionim sistemima.

Prema njegovim rečima, državni organi su u obavezi da uspostave softverska rešenja koja omogućavaju usluge eUprave do aprila 2021. godine, a u skladu sa Zakonom o eUpravi i da je KITEU obezbedila kompletnu infrastrukturu da oni budu dostupni građanima i privredi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Novi sistem za državne ispite

Izvor: Danas, 18.Jun.2020

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je danas da će od 1. jula svi državni organi moći da prijave svoje zaposlene za državni stručni ispit i ispit za matičare onlajn, putem novog softverskog rešenja.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.