Od 1. januara tužbe zbog predugog suđenja (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 11.Dec.2013, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 1. januara tužbe zbog predugog suđenja (VIDEO)

Od 1. januara sudski procesi trebalo bi trebalo da budu kraći, jer će građani imati pravo da tuže sud ukoliko smatraju da im se suđenja ne završavaju u razumnom roku, kaže državni sekretar u Ministarstvu pravde dr Danilo Nikolić. Ipak, određivanje razumnog roka i većina novčanog obeštećenja, zavisiće od slučaja do slučaja.    
Ogroman broj žalbi ustavnom sudu doveo je do toga da se ni pred tim sudom ne može efikasno ostvarivati zaštita i zato smo predvideli da o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku odlučuje neposredno viši sud, dok postupak još traje, kaže Nikolić. On dodaje da postoje jasni kriterijumi kojima se utvrđuje povreda o razumnim rokovima.
Nikolić dodaje da ukoliko se utvrdi da su stranke namerno odugovlačile postpak, neće imati prava na žalbu, a osim toga vodiće se računa i o vrsti spora, jer kako ističe Nikolić, nemaju svi sporovi isti stepen hitnosti. Ukoliko se utvrdi da je, ipak, bilo povrede o razumnom roku sudskog spora, građani će imati pravo na novčano obeštećenje koje je, takođe, različito od slučaja do slučaja.
Nikolić je ukazao da, ukoliko je pravo na suđenje u razumnom roku povređeno u nekom od osnovnih sudova, o zaštiti prava će odlučivati viši sud, ukoliko je pravo povređeno pred višim sudom o zaštiti će odlučivati apelacioni sudovi.

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.