Od 1. januara do dozvole za gradnju elektronskim putem

Izvor: NTV.rs, 11.Dec.2015, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 1. januara do dozvole za gradnju elektronskim putem

Od prvog januara sledeće godine zahtev za dobijanje dozvole za gradnju moći će da se podnese samo putem interneta. Građani će zahtev u elektronskoj formi moći da podnesu sami ili uz pomoć ovlašćenih projektanata. Ova novina će, prema rečima nadležnih, smanjiti troškove građanima, ali i omogućiti brži dolazak do dozvole.
Sistem elektronskih građevinskih dozvola biće u funkciji od 1. januara 2016. godine u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji. Ova novina podrazumeva >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << da više niko neće moći da zahtev za dobijanje dozvole ili projektnu dokumentaciju podnese na papiru, već samo putem određenih sajtova. Promena procedure ima za cilj efikasniji rad administracije, ali i smanjenje troškova građana, kažu nadležni.
Zahtevi će moći da se podnose putem sajta Agencije za privredne registre, Ministarstva građevinarstva i lokalnih samouprava, ali i sajta gradjevinskedozvole.rs gde se mogu naći i detaljnije informacije.
Softver za elektronske građevinske dozvole prezentovan je u Nišu predstavnicima gradova i opština iz Južne i Jugoistočne Srbije. Zaposleni u javnim preduzećima i institucijama nadležnim za postupak izdavanja elektronskih dozvola mogli su tako da se upoznaju sa funkcionisanjem sistema. Inače, inicijativu da se elektronske dozvole uvedu pokrenula je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj, koja je i obezbedila donaciju u iznosu od 400.000 evra za izradu softvera a novac su donirale vlade Nemačke i Švajcarske.

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.