Od 1.9. i digitalni signal

Izvor: B92, 19.Avg.2014, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 1.9. i digitalni signal

U Srbiji će paralelno emitovanje analognog i digitalnog televizijskog signala početi 1. septembra, objavilo je Ministarstvo trgovine i telekomunikacija Srbije.

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva (www.mtt.gov.rs), prvi analogni predajnici biće isključeni 1. marta 2015. godine, a, prema planu, Srbija na digitalno emitovanje televizijskog signala mora da pređe do polovine naredne godine.

Pravilnikom o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pristup multipleksu se utvrđuje raspored radio-frekvencijskih kanala po zonama raspodele za prvi, drugi i treći multipleks, način pristupa multipleksu, kao i dalji razvoj Inicijalne mreže za testiranje emitovanja digitalnog TV signala.

Multipleks je standardizovani tok signala koji se primenjuje za digitalne radiodifuzne servise, a koji uključuje radio i televizijske programe, servise dodatnih digitalnih sadržaja, elektronske komunikacione servise i ostale pridružene identifikacione signale i podatke.

Pravilnik definiše da najmanje 95 odsto stanovništva u prvom multipleksu bude pokriveno digitalnim televizijskim signalom, a najmanje 90 odsto stanovništva u drugom i trećem multipleksu.

U prilogu Pravilnika dati su Minimalni tehnički uslovi za emitovanje digitalnog terestričkog televizijskog signala, čime je precizirano kakav signal treba da su u mogućnosti da prime digitalni TV prijemnici (televizori i set-top-boksovi).

U skladu sa tim uslovima, Ministarstvo će uspostaviti žig garancije "Digital TV" koji će služiti za označavanje prijemnika, kako bi građani lakše prepoznali proizvode koje mogu da koriste za prijem digitalnog TV signala u Srbiji.

Državna sekretarka Tatjana Matić je istakla da digitalizacija televizije predstavlja proces od velikog značaja za unapređenje sistema javnog informisanja u Srbiji, posebno u kontekstu novih komunikacionih, informativnih i interaktivnih usluga koje će biti dostupne građanima.

Kako je istaknuto, digitalna televizija omogućava bolji kvalitet zvuka i slike, raznovrsnije sadržaje i više televizijskih programa, nove mogućnosti za dvosmernu komunikaciju, televiziju visoke rezolucije, usluge namenjene osobama sa posebnim potrebama.

Iz Ministarstva navode da će državi digitalizacija omogućiti efikasnije i racionalnije korišćenje radio-frekvencijskog spektra.

Oslobođeni deo spektra će se koristiti za nove usluge, promociju razvoja tehnologije, unapređenje konkurencije i više mogućnosti za unapređenje stvaralaštva i očuvanje kulturnog identiteta.

Direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (Ratel) Milan Janković procenjuje da bi prodajom tih frekvencija za uvođenje četvrte generacije mobilne telefonije "država bi sigurno obezbedila ne manje od 100 miliona evra javnih prihoda".

Prvi rok za završetak digitalizacije u Srbiji je bio 4. april 2012. godine, ali je zbog kašnjenja pomeren na 17. jun 2015. godine, do kada bi taj proceš trebalo da bude završen u svim zemljama Evrope.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Digitalni i analogni signal paralelno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2014

U Srbiji će paralelno emitovanje analognog i digitalnog televizijskog signala početi 1. septembra ove godine, objavilo je Ministarstvo trgovine i telekomunikacija Srbije...Kako je navedeno na sajtu Ministarstva (www.mtt.gov.rs), prvi analogni predajnici biće isključeni 1. marta 2015. godine, a, prema...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.