Očuvati medicinsku zaštitu i nakon privatizacije

Izvor: Politika, 07.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očuvati medicinsku zaštitu i nakon privatizacije

U Niškoj Banji, posle saglasnosti vlade za privatizaciju velikog broja lečilišta, rekreacionih centara i zdravstvenih ustanova, očekuju da neće biti narušena dobra zdravstvena mreža

Niš – Jedna od najlepših i nadaleko poznatih srpskih banja – Niška Banja i njeni zdravstveni i rekreacioni kapaciteti uskoro će biti privatizovani. Vlada Srbije dala je saglasnost za privatizaciju velikog broja zdravstvenih ustanova, rekreacionih i rehabilitacionih centara >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i lečilišta i među njima je, kako stoji u odluci objavljenoj u „Službenom glasniku", i Institut za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih i reumatskih bolesti „Niška Banja".

U ovom institutu je, odmah nakon odluke vlade, preduzeto sve da se sačini „privatizacioni prospekt", kaže za „Politiku" direktor prof. dr Aleksandar Dimić:

– Obavezni smo da Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj dostavimo sve podatke i kompletnu strukturu naše ustanove. U sklopu našeg instituta su veoma atraktivne zdravstvene ustanove, poput hotela „Radon" i stacionara „Zelengora" i „Terme", sa ukupno 550 ležajeva. Od toga, 420 ležajeva je u sistemu zdravstvene mreže, odnosno u sklopu zdravstvenog osiguranja, gde korisnici ne plaćaju lečenje, rehabilitaciju i druge usluge – navodi Dimić.

U Institutu „Niška Banja", otkriva naš sagovornik, nadaju se da će proces privatizacije biti sproveden, a da se pri tom nikako ne naruši postojeća zdravstvena mreža u ovom delu Srbije.

– Čvrsto verujemo da će se o svemu voditi računa. Pre svega, treba imati u vidu obavezu da se ne sme poremetiti sadašnji veoma kvalitetan, dobar i efikasan način pružanja usluga zdravstvenim osiguranicima. Možda baš naša banja i medicinske ustanove u njoj mogu da posluže i kao primer buduće promene vlasništva u ovoj oblasti. Niška Banja ima reumatološku kliniku jedinstvenu u ovom delu Srbije i ona sigurno ne sme biti predmet buduće prodaje i privatizacije. Postojeća zdravstvena mreža i obavezuje, tako da smo mišljenja da bi hotel stacionarskog tipa „Radon" i stacionar „Zelengora" morali da budu izuzeti iz procesa prodaje. U isto vreme, stacionar „Terme" moguće je privatizovati i pri tom ne ugroziti i ne poremetiti sistem zdravstvenog osiguranja i zdravstvene mreže u državi – objašnjava dr Dimić.

Posebno u Niškoj Banji očekuju oprez u postupku privatizacije zdravstvenih ustanova, rehabilitacionih centara i lečilišta u Srbiji, kako se ne bi ponovili propusti kakvih je bilo na ovom planu u nekadašnjim jugoslovenskim republikama. Aleksandar Dimić kaže da loša iskustva iz okruženja Srbija mora da iskoristi i da ne dozvoli da se slične greške ponavljaju, navodeći kao primer privatizaciju u Bosni i Hercegovini, gde je u rehabilitacionim centrima, posle promene vlasništva, ostavljeno malo prostora i mogućnosti državnim osiguranicima, pa medicinska zaštita ne funkcioniše kao ranije.

T. Todorović

[objavljeno: 08/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.