Očistite kuću da blista

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Jan.2019, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očistite kuću "da blista"

Bilo da ste osetljivi na brojne hemikalije koje se koriste za održavanje čiste kuće, ili želite da pređete na malo "prirodnije" preparata - ovo su sjajni saveti kako da očistite kuću samo uz pomoć dva sastojka.

1. Čista sudopera

Pospite sodu bikarbonu po sudoperi i trljajte sa sunđerom. Kada to isprete, uzmite ubruse i potopite u sirće. Poređajte ubruse po celoj sudoperi i ostavite da deluje oko 20 minuta. To bi trebalo da skine i najupornije fleke >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << od masti i kamenca.

Sipajte punu čašu sode bikarbone, pa nalijte sirće. Sačekajte da prestane da peni (možete da ostavite desetak minuta), pa nalijte vrelu vodu u slivnik.

2. Čisto kupatilo

Mešavina koja radi na bilo kakvim pločicama u vašem kupatilu. Skida ostatke sapuna i druge uporne fleke u kadi, lavabou ili na pločicama.

Sastojci:

- šolja sode bikarbone

- pola šolje tečnog sapuna

- pola šolje vode

- dve supene kašike sirćeta

- neka boca u kojoj ćete sve izmutiti

Sve sastojke pomešajte, i dobro mućkajte dok se sve ne sjedini u viskoznu tečnost. Pospite po površini koja je uprljana i oribajte. Isperite sa toplom vodom.

3. Čisti tepih

Ako imate upornu fleku na tepihu, probajte da je očistite na ovaj način. Stavite dve kašike sode bikarbone u pola šolje sirćeta i sa tom smesom blago trljajte mesto gde je fleka. Sačekajte da se smesa osuši, pa potom usisajte. Kod "nežnijih" materijala, ovo može biti previše grubo sredstvo, pa najpre probajte na veoma maloj površini pre nego što pospete po celoj fleki.

4. Čist veš

Dodavanje sode bikarbone u prašak za veš izbeleće rublje i osvežiti boju. Takođe možete koristiti mešavinu sode i sirćeta sa par kapi eteričnog ulja kao prirodni omekšivač. Miris sirćeta ispari kada se veš osuši, a zavisno od eteričnog ulja možda se neće ni osetiti.

5. Čist frižider

Da osvežite unutrašnjoj frižidera biće vam dovoljna mešavina sirćeta i vode, u jednakim razmerama. Pospite tu mešavinu po krpi i prebrišite unutrašnje police i vrata. Kada završite, stavite šolju punu sode bikarbone unutra, koja će upijati neprijatne mirise.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.