Očišćena većina saobraćajnica

Izvor: B92, 10.Dec.2012, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očišćena većina saobraćajnica

Beograd -- Uklonjen sneg s većine saobraćajnica u Srbiji, snabdevanje električnom energijom i gasom je stabilno, a toplane rade bez problema. U utorak ponovo sneg.

"Ostao je jedan mali deo lokalnih puteva, uglavnom u Vojvodini, koji će u toku dana biti očišćeni", izjavio je načelnik Sektora MUP za vanredne situacije Predrag Marić.

Situacija se normalizovala i u Vojvodini, pa je na sednici Pokrajinskog štaba za vanredne situacije zaključeno da zasad nema potrebe za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proglašavanjem vanredne situacije u pokrajini.

On je istakao da u ovom trenutku nema zavejanih putnika i da su za sada zvanično zabeležene dve žrtve smrzavanja u proteklih nekoliko dana.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je da je policija dobila nalog da bude na raspolaganju narodu u nevolji, pre svega u mestima udaljenim od grada i planinskim krajevima.

"Gde policija može da pruži pomoć, to će učiniti", rekao Veljović za RTS.

Iz "Puteva Srbije" stiglo je saopštenje da će na teritoriji Srbije biti zabranjen prolazak svim teretnim vozilima, šleperima i kamionima sa prikolicom, ako ponovo bude novih snežnih padavina.

Energetska situacija je stabilna i za sada sve funkcioniše kako treba, izjavila je ministarska energetike Zorana Mihajlović, precizirajući da je stabilno snabdevanje električnom energijom, gasom i da toplane rade bez problema.

Ona očekuje da će tako biti i u narednom periodu i da će ova grejna sezona proći bez većih problema.

Tržište Srbije uglavnom je stabilno snabdeveno osnovnim životnim namirnicama iako su sneg i led stvorili brojne probleme u saobraćaju i otežali snabdevanje trgovina robom, rekli su danas za Tanjug nadležni u tržišnoj inspekciji i trgovci koji su istakli da je velika potražnja za lopatama i grebalicama za led.

Snabdevenost Srbije osnovnim životnim namirnicama je normalna samo je na teritoriji Srednjebanatskog okruga i Zrenjanina juče bilo problema u snabdevanju hlebom i kratkotrajnim mlekom i mlečnim proizvodima, istakli su u tržišnoj inspekciji.

Ne krećite na put bez preke potrebe

Sa snegom na kolovozu treba računati na putevima prvog i drugog prioriteta na svim putevima Vojvodine, kod Vranja, Niša, Požarevca, Valjeva, Pančeva, na Kosovu, kod Novog Pazara, Subotice, u Bačkoj, kod Kragujevca, Zrenjanina, Rume, Zaječara, Kruševca, Užica, Ivanjice, Čačka, Mačve, Kolubare i Beograda.

Na putevima u Srbiji ispod snežnog pokrivača od utros ima leda i poledice, što je velika opasnost za vozače, saopštili su Auto-moto savez Srbije i javno preduzeće "Putevi Srbije".

Ovakva situacija je skoro na svim putevima, a poledica se, zbog pojačanog strujanja hladnog vazduha i vlažnosti kolovoza, najpre formira na mostovima i nadvožnjacima - i pored posipanja solju i intenzivnog čišćenja. Zbog ovakvih vremenskih neprilika ne savetuje se polazak na put bez preke potrebe.

Kopaoniku iz pravca Brusa na delu između Rendare i Jarma prestao je vetar, na kolovozu ima do 10 centimetara snega, pa je upotreba lanaca obavezna. Slično je i na prilazima Goču, Zlatiboru i Divčibarama.

Zabrana za šlepere i kamione važi na sledećim putnim pravcima, gde je obavezna zimska oprema, savetuje se oprezna vožnja: II-161 Vitkovo - Brus - Brzeće - Kopaonik (Jaram) II-162 Vrnjci - Vrnjačka Banja - Mitrovo polje - Brus - Ravni II-129 Gornjak – Žagubica II-161 Jošanička Banja - Kopaonik II-161 Kopaonik - Jaram.

Temperaturne razlike uslovljavaju i učestaliiju pojavu odrona na putevima kroz klisure, odnosno pored kamenih kosina. Na deonicama na kojima se izvode radovi, odnosno na kojima su prisutni putari s mehanizacijom, režim saobraćaja je izmenjen i usporen.

Na graničnim prelazima putnička vozila se zadržavaju do 30 minuta.

"Saobraćaj se obavlja normalno, a samo u nekim delovima Beograda je usporen. Svi jutarnji polasci vozila javnog prevoza su obavljeni na vreme", izjavio je operativni rukovodilac Zimske službe "Beograd puta" Zoran Jović.

Na području Beograda tokom noći na čišćenju snega angažovano je 120 vozila i na regionalnim putevima 22. Na regionalnim putevima je korišćena mešavina kamenog agregata i soli, a na gradskim saobraćajnicama so.

Kazne do milion dinara

Za čišćenje snega zaduženi su svi. Uklanjanje snega i leda treba da se vrši tako da se ne zatrpavaju slivnici i da se ne ometa saobraćaj na kolovozu i prolaz pešaka trotoarom. Kazne za neočišćen sneg iznose do milion dinara.

Jović je najavio da će danas biti nastavljen rad na čišćenju snega sa ulica prvog prioriteta, pre svega, u Novom Beogradu, gde zbog širine bulevara još ima snega na kolovozu. Takođe, najavio je i da će biti nastavljen rad na čišćenju ulica drugog prioriteta.

Jović je rekao da se, prema najavi meteorologa, ne očekuju padavine tokom dana, već tek tokom noći i da su u "Beograd putu" spremni ponovo da intervenišu u skladu s vremenskim prilikama.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je sinoć da problema u gradu ima, ali da će gradske službe učiti sve da se život u prestonici odvija normalno, iako je palo više od 30 centimetara snega i temperatura se spustila ispod nule.

"Ne može sve da bude kao u bajci i ne mogu sve ulice da budu bez snega u ovim uslovima. Problema će sigurno biti, ali mi garantujemo neprekidno centralno grejanje i garantujemo da ćemo se truditi da svi putni pravci budu prohodni, ali samo jedan udes stvara dugačke kolone", rekao je Đilas na sednici Štaba za vanredne situacije.

Služba Hitne pomoći u Beogradu funkcioniše nesmetano i protekle noći nije bilo slučajeva da, zbog snega i neprohodnosti ulica, ekipe ne mogu da stignu do pacijenta i ukažu mu pomoć, izjavila je portparolka Hitne pomoći Nada Macura.

Zbog vanredne situacije izazvane snegom geronto-domaćice službe "Pomoć u kući" obići će narednih dana više od 3.000 starijih Beograđana. Upravnica službe "Pomoć u kući" Maria Markov izjavila je da će, pored 2.050 Beograđana koji već koriste usluge geronto-domaćica, vanrednom akcijom biti obuhvaćeno još 1.200 starijih sugrađana.

"Njima će se javiti organizatorke i ugovoriti dolazak geronto-domaćice, koja će im obezbediti neophodne potrepštine poput namirnica i lekova kako oni najstariji i najugroženiji ne bi napuštali svoje domove", rekla je Markovljeva.

U Beogradu trenutno radi 687 geronto-domaćica koje pružaju usluge na 14 gradskih opština, a to su Vračar, Savski venac, Zvezdara, Zemun, Stari grad, Palilula, Novi Beograd, Čukarica, Voždovac, Rakovica, Mladenovac, Sopot, Obrenovac i Lazarevac.

Zbog hladnog vremena i problema sa snegom, u Srbiji danas nisu radile 124 škole, uglavnom sa područja Vojvodine.

Putevi u Vojvodini, na kojima su juče automobili ostajali zavejani, od jutros su prohodni, a vatrogasno-spasilačke ekipe protekle noći nisu imale veće intervencije i poteškoće zbog snega i hladnog vremena, rečeno je u sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Pomoćnik načelnika sektora Ivan Baras kaže da svi kojima se desi da ostanu zavejani na putu treba da pozovu broj telefona 193 i vatrogasno-spasilačke ekipe, koje su u pripravnosti, odmah će krenuti da mu ukažu pomoć.

Svi važni putni pravci očišćeni su i u Novom Sadu, pa se saobraćaj u tom gradu odvija nesmetano, javlja Radio 021.

Gradski saobraćaj u Novom Sadu obavlja se redovno uz minimalna odstupanja na pojedinim linijama, a uspostavljen je saobraćaj i na svim prigradskim linijama, osim do Lisa, saopšteno je iz Javnog saobraćajnog preduzeća "Novi Sad".

Hitna pomoć pretrpana pozivima

Hitna pomoć u Novom Sadu od jutros je intervenisala više od 20 puta zbog lomova ruku i nogu izazvanih padovima zbog klizanja na zaleđenim ulicama i trotoarima, izjavio je dr Nenad Jocić, šef operativne smene Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad. On je naglasio da se uglavnim radi o starijim osobama, pa je apelovao na njih da bez preke potrebe ne izlaze iz svojih kuća i stanova.

Iz JGSP-a apeluju na vozače da ne ostavljaju svoje automobile na očišćenim okretnicama i na autobuskim stajalištima, jer to znatno otežava autobuski saobraćaj.

Oko 3.500 učenika novosadskih srednjih škola potpisalo je peticiju na internetu kojom su od nadležnih zatražili da danas ne idu u školu zbog velikog snega, ali su školske vlasti saopštile da nema razloga da se u školu ne ide, jer su putevi u gradu prohodni, a grejanje funkcioniše.

Oni smatraju da u školu ne treba da se ide zbog onih đaka koji ne žive u Novom Sadu, već u okolnim mestima koja su "zatrpana" snegom.

"Maksimalnim angažovanjem kapaciteta na čišćenju snega obezbeđeno je redovno funkcionisanje grada, uprkos obilnim padavinama. Pozivam sugrađane da čiste sneg ispred svojih zgrada i lokala kako bi zajedno doprineli da Novi Sad bude što prohodniji tokom vremenskih nepogoda", izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je sinoć sa članovima Štaba za vanredne situacije obišao centar i druge delove grada.

Vučević je dodao da će Štab reagovati u skladu sa vremenskim prilikama u narednim danima.

Radnici Zimske službe JKP "Put" čistili su tokom noći saobraćajnice trećeg reda, pošto su sve veće u gradu prohodne. Portparolka ovog preduzeća Jelena Stojsavljević rekla je da na teritoriji grada postoje određene uske ulice u koje radnici "Puta" ne mogu da uđu, jer su njihova vozila preširoka, a dešava se da građani u njima sa obe kolovozne trake parkiraju svoje automobile.

Ona je dodala da veliki problem putarima predstavljaju vozači koji su izašli na put sa letnjim gumama i na taj način znatno usporili rad zimskih službi.

Autobusi ne saobraćaju do Instituta i Čardaka, dok je do Popovice linija skraćena do Vojnova, a linija do sela Beočin do BAS-a. Autobusi koji saobraćaju do Ledinaca okreću se kod Krsta, a linije do Sviloša i Luga idu samo do Suseka, navodi Radio 021.

Snežni nanosi blokirali su juče više važnih saobraćajnica u Vojvodini. Evakuisano je 850 osoba, među kojima su bila 44 deteta, a dve osobe su umrle od hladnoće.

Podsetite se: Šta treba znati o vožnji po snegu.

Zavejana sela na Pešteru

Oko 15 sela na Pešterskoj visoravni je zavejano, pa škole u pojedinim mestima neće raditi dok se situacija ne poboljša, a prohodna su jedino dva magistralna puta ka Tutinu i Sjenici.

Koordinator opštine Tutin za poslove na čišćenju zavejanih puteva Samir Bakić kazao je za Regionalnu televiziju (RTV) da je najkritičnija situacija na Gornjoj Pešteri.

"Mehanizacija je na terenu i činimo sve da odblokiramo sela koja su zavejana. Prema našim procenama, na Gornjoj Pešteri je u snežnoj blokadi oko 15 sela. Veliki problem stvara jak vetar koji nanosi novi sneg. Kritična su sela Braćak, Ramuševo i Reževiće", rekao je on.

Najudaljenija planinska sela i zaseoci u opštini Kuršumlija potpuno su odsečeni od sveta, jer su putevi prema njima zavejani i neprohodni.

Direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji Uranija Petrović izjavila je danas Tanjugu da za sada nije bilo poziva žitelja zavejanih planinskih sela toj zdravstvenoj ustanovi, te da su ekipe lekara u pripravnosti da reaguju i učine sve što je u njihovoj moći u ovakvoj situaciji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prohodni svi glavni putevi

Izvor: medio.rs, 10.Dec.2012

Beograd -- Uklonjen sneg sa glavnih saobraćajnica u Srbiji. Počinje i čišćenje sporednih ulica. AMSS upozorava sve učesnike saobraćaja na opreznost zbog leda na putevima.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.