Očevim stopama

Izvor: RTS, 16.Jan.2011, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očevim stopama

Francuska ekstremno desničarska stranka Nacionalni front za novog lidera stranke izabrala Marin Le Pen, ćerku dosadašnjeg lidera Žan-Mari Le Pena. Četrdesetdvogodišnja Le Pen kaže da želi da raskine sa ksenofobičnim imidžom svoje stranke.

Ekstremno desničarski Nacionalni front u Francuskoj objavio je da je Marin Le Pen, ćerka osnivača stranke Žan-Mari Lepena, izabrana za novog lidera.

Članovi partije su juče na kongresu partije u gradu Turu tajnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << glasanjem, dvotrećinskom većinom, izabrali Marin Le Pen (42). To je bilo prvo glasanje za lidera Nacionalnog fronta posle skoro četiri decenije, koliko je Le Pen bio na čelu partije, od njenog osnivanja 1972. godine.

Žan-Mari Lepen je održao oproštajni govor pred članovima partije u subotu, skoro 40 godina nakon što je osnovao Nacionalni front, u kojem je istakao da "neprekidna imigracija" predstavlja pretnju za Francusku.

Izvori u stranci navode da je Marin Le Pen obezbedila dve trećine glasova protiv svog rivala Bruna Golniša, na nedavnom partijskom referendumu.

Pristalice Marin Le Pen kažu da će ona partiji, koja je često optuživana za rasizam, doneti novi, blaži imidž.

Glavne francuske političke stranke se klone anti-imigrantskog Nacionalnog fronta, ali 42-godišnja Le Pen sad kaže da želi da raskine sa ksenofobičnim imidžom svoje stranke.

Žan Mari Le Pen je poželeo Nacionalnom Frontu, sa novim vođom na čelu, dalji uspeh. Iako Lepenovih pet pokušaja da postane predsednik Francuske nisu urodili plodom, Nacionalni Front je neprestano rastao pod njegovim vođstvom.

Na nedavnim izborima stranka je dobila 15 odsto glasova, a prema jednoj anketi stranka bi mogla da dospe na treće mesto na predsedničkim izborima 2012. godine.

"Pobediću Sarkozija"

"Na sledećim predsedničkim izborima (2012) pobediću Nikolu Sarkozija. U prvom krugu glasanja biću druga, a u drugom krugu ću postati predsednik Francuske", kaže Marin Le Pen koja je, ako ništa drugo, od oca očigledno nasledila samouverenost.

Ultranacionalistička partija Nacionalni front je svojom ekstremnodesničarskom politikom godinama zbunjivala i Francuze i Evropljane. Žan Mari Lepen je bez uvijanja optuživao doseljenike da su krivi za sve, da ih treba proterati. Mnogi su ga zbog toga osuđivali da je rasista, a on je, uprkos tome, dobijao glasove.

Marin Le Pen je, kažu oni koji je bolje poznaju, moderna žena, simpatična i dopadljiva. Ne robuje, kao njen otac, prošlosti, više je okrenuta budućnosti. Uvek je u farmerkama, razvodila se dva puta, ima troje dece. Pobornik je abortusa i podržava gej prava, što se ne dopada radikalnim katoličkim strukturama.

Međutim, po pitanju imigracije, Marin Le Pen deli stavove svog oca - smatra da su useljenici građani drugog reda.

To jeste u suprotnosti sa francuskim ustavom, ali Marin Le Pen ume da vešto zapakuje takve stavove i jako je popularna. "Zaista ume sa medijima", izjavila je stručnjak za krajnju desnicu na Fakultetu političkih nauka u Parizu Nona Mejer.

"Politika me je na kraju stigla, iako sam se trudila da je izbegnem. Želim da nastavim očevim putem - da se borim za svoj narod i za Francusku", izjavila je ona.

Prema rezultatima nedavnog istraživanja, Marin Le Pen bi na predsedničkim izborima zauzela treće mesto, sa 13 odsto glasova. To je pet procenata više nego što je njen otac dobijao uoči izbora 2002. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.