Izvor: B92, 21.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Očekujem optužene do decembra"

Beograd -- Karla del Ponte se nada da će Radovan Karadžić i Ratko Mladić, optuženi za zločine u BiH, biti izručeni Tribunalu do decembra.

"Šest godina tragam za svojim optuženicima Karadžićem i Mladićem zbog genocida u Srebrenici. Nada i dalje postoji", rekla je za TV Rojters glavna tužiteljka Haškog tribunala, koja u Ženevi učestvuje na konferenciji posvećoj desetoj godišnjici Dejtonskog sporazuma i budućnosti BiH.

Ona je najavila da će, ako ratni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lideri bosanskih Srba Karadžić i Mladić ne budu izručeni Tribunalu do polovine decembra, predložiti neke "oštre ideje" Savetu bezbednosti UN. Del Ponteova bi trebalo da 15. decembra obavesti Savet bezbednosti UN o napretku u pronalaženju i hapšenju te dvojice haških optuženika.

"Ne očekujem predaju"

Rasim Ljajić je skeptičan u pogledu predaje Ratka Mladića, Zdravka Tolimira, Stojana Župljanina i Gorana Hadžića. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom rekao je da ne očekuje da će se preostali Haški optuženici predati, već da će vlast morati da ih locira i izruči sudu. Ljajić je kazao da se to odnosi na pomenutu četvoricu.

Iako nema indicija da se neko od njih nalazi u Srbiji, ali ni potvrde da su u nekoj drugoj državi, on je rekao da je njihovo izručenje međunarodna obaveza koja se mora ispuniti. "Ja ne mogu da dajem nikakva obećanja u smislu rokova, da li će preostala četiri haška optuženika biti i kada će biti u Hagu. Mogu samo da kažem da verujem da će napori svih državnih struktura uroditi plodom i da će oni što pre biti u Hagu", kazao je on.

Ljajić je rekao da očekuje da će parlament državne zajednice danas usvojiti predloženi zakon o zamrzavanju imovine haških optuženika u bekstvu, navodeći da bi to bio važan politički gest i dokaz iskrenih namera SCG da ispuni obaveze prema sudu u Hagu.

Slobodna Bosna: Mladić u Prohoru Pčinjskom

Sarajevski nedeljnik Slobodna Bosna tvrdi da bivšeg vojnog lidera bosanskih Srba Ratka Mladića poslednjih 15 dana kriju predstavnici Srpske pravoslavne crkve u manastiru Prohor Pčinjski, na jugu Srbije.

Pozivajući se na informacije iz krugova vojnog, političkog i obaveštajnog vrha Srbije, nedeljnik navodi da je šef Mladićevog obezbeđenja pukovnik Dragomir Krstović. "Mladića u manastiru štite pripadnici specijalizovane jedinice 'Kobre', a čitavom operacijom njegovog skrivanja rukovodi pukovnik SCG Dragomir Krstović, koji je godinama, sve do sredine 2002, bio šef Mladićevog obezbeđenja", navodi list. Nedeljnik takođe piše da je Mladić, zbog mera opreznosti, reducirao kontakte sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom. "Kontakti Mladića s Koštunicom su reducirani i ne idu više preko vojnih službi već isključivo preko njegovog najbližeg saradnika. Operativci BIA nadziru sva mesta na kojima se Mladić do sada pojavljivao, a pod nadzorom je i većina pripadnika Vojske SCG koji su mu u proteklih nekoliko godina pružali utočište", navodi list.

Manastir Prohor Pčinjski je za Mladićevo skrovište lično izabrao pukovnik Krstović, jer je jug Srbije krizno područje, pogodno za brzo organizovanje bekstva, a nalazi se u blizini šumovite srpsko-makedonske granice, navodi sarajevski list, pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Milutinović: Mladić nije u Prohoru

Sekretar Vranjske eparhije, sveštenik Vladan Milutinović, izjavio je da se haški optuženik Ratko Mladić ne nalazi manastiru Prohor Pčinjski i da nikada nije u njemu boravio. "To jednostavno nije tačno. Ja ovim putem, sasvim odgovorno, želim da obavestim javnost da se general Mladić ne nalazi u tom manastiru niti je bilo kada bio u njemu", rekao Milutinović agenciji Beta.

Milutinović kaže da takvo pisanje sarajevskih medija ne može da doprinose dobrim odnosima između dve države, posebno ne pisanje da se Mladić krije u objektima Srpske pravoslavne crkve. "To je zlonamerno i zlurado. Zamislite, kako bi bilo kada bismo mi rekli da se Bošnjaci optuženi pred Tribunalom kriju u džamijama i drugim islamskim verskim objektima. To je čak nekorektno", kaže Milutinović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.