Očekuje se velika kontraofanziva? Poznato kada i kako, čeka se...

Izvor: B92, 08.Apr.2023, 12:43

Očekuje se velika kontraofanziva? Poznato kada i kako, čeka se...

Građani Ukrajine očekuje da će njihova vojska na proleće krenuti u kontraofanzivu protiv ruskih napadača. Kada, zavisi i od vremena.

Bivši vojni meteorolog u SAD daje prognoze.

"Sezona prolećnog blata ove godine je počela ranije", piše u analizi za DW Dajvid Helms, stručnjak za vremensku prognozu i veteran američkog ratnog vazduhoplovstva i pojašnjava da se to dešava nakon što su mart i februar bili oko dva stepena Celzijusa topliji.

Tako da već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imamo izvesno isušivanje u skromnom opsegu koji se uglavnom vidi na jugu, manje na severu i istoku.

Penzionisani meteorolog analizira vreme u jeku rata i svoje prognoze objavljuje na društvenim mrežama koristeći hashtag "#NAFOWeather".

To ga čini jednim od mnogih volontera koji u digitalnom svetu podržavaju borbu Ukrajine protiv ruskih napadača. Helms na primer piše kada će postojati "optimalne mogućnosti za optičko satelitsko izviđanje".

Drugi aktivisti zatim koriste donacije za naručivanje satelitskih snimaka od privatnih provajdera kao što je Maxar i stavljaju ih na raspolaganje ukrajinskim komandantima na frontu.

Ovih sedmica prognoze Davida Helmsa imaju posebno značenje: onaj ko može da odredi kraj sezone blata u Ukrajini približava se odgovoru na pitanje: kada Ukrajina može preći u kontraofanzivu i vratiti okupirano područje.

U Ukrajini, "sezona blata", takozvana "Rasputica", u jesen zbog kiše i u proleće zbog otapanja snega, čini polja i neasfaltirane puteve neprohodnim mesec dana.

Tenkovi, vozila za prevoz vojnika i artiljerija, zaglavljuju se u blatu.

"Čvrstoća gornjih 20 centimetara tla opada s povećanjem vlage. To je eksponencijalni razvoj", kaže Helms.

"Vrlo brzo se menja u određenim tačkama kako se vlažnost povećava. Sva zimska vlaga se nakupila u obliku snega, a površina tla je uglavnom bila smrznuta, iako se zbog klimatskih promena gornji sloj tla ove zime povremeno otapao. Fenomen ima veze sa geografijom u mnogim oblastima istočne Evrope: ravnim zemljištem dokle oko seže i prirodom tlu".

U Ukrajini, crna zemlja čini jug zemlje jednim od najplodnijih regiona na svetu.

Bivši vojni meteorolog Helms radio je i za Nacionalnu upravu za okeane i atmosferu SAD (NOAA), gde se bavio hidrološkim posledicama klimatskih promena – odnosno promenom sastava tla. Kao recimo u Ukrajini.

"Sezona blata povezana s vojnim vozilima ne zavisi samo od jačine tla, već i od vrste vozila namenjenih za ofanzivnu operaciju", rekao je Helms za DW.

Pojednostavljeno, od toga koliko su tenkovi i oklopni transporteri teški i koliko ljudi prevoze zavisi da li će se zaglaviti u ukrajinskom blatu ili ne.

Kada je reč o frontu u Ukrajini Helms tvrdi: "Gubitak vlage u tlu značajno će se povećati od 1. maja i kasnije". Tlo na jugu Ukrajine će se osušiti već sredinom aprila; u Donjeckoj oblasti dve sedmice kasnije i od sredine maja takođe u oblasti Luganska koju je okupirala Rusija.

Ovo je značajno: Ukrajinska vojska bi mogla započeti kontraofanzivu na jugu prema gradu Melitopolju koji drže Rusi, dok su ruski tenkovi i dalje zaglavljeni u blatu na istoku Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.