Izvor: Nezavisne Novine, 07.Sep.2016, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekuje se rekordni prinos soje

BANJALUKA - U organizaciji Udruženja "Dunav soja", Poljoprivrednog instituta RS i brčanske kompanije "Bimal" danas je na području Banjaluke održan "Dan polja soje".

"Dan polja soje" posvećen je proizvodnji genetski nemodifikovane soje i treba da pokaže da uzgoj ovakve soje za proizvođače može da bude jednostavan i inovativan.

"Tri sjemenske kompanije predstavile su devet sorti soje, različitih grupa zrenja. U okviru herbicidnog ogleda predstavljeni su preparati >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << za suzbijanje korova u ovoj ratarskoj kulturi, sa akcentom na integralni pristup u zaštiti bilja", napominje se u saopštenju kompanije "Bimal".

Prema riječima menadžera Udruženja "Dunav soja" za područje BiH Radomira Prodanovića, tokom ove godine u BiH zadržao se nivo prošlogodišnjih površina zasijanih sojom, a zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima očekuje se i novi rekord u proizvodnji ove proteinske biljke.

On smatra da je najvažnije pitanje za proizvođače i potrošače kako domaćoj soji dati identitet da nije genetski modifikovana (GM), a zatim kako domaću soju i indirektne proizvode od nje jasno distancirati na tržištu od GM soje i proizvoda od životinja koje su hranjene GM sojom iz uvoza.

"Odgovor na ovo pitanje jeste da se označavanjem domaće soje, kao i proizvoda - mesa, mlijeka i jaja, dobijenih od životinja hranjenih domaćom sojom koja nije genetski modifikovana, može obezbijediti prepoznatljivost tih proizvoda na tržištu i dodatna vrijednost koju ti proizvodi zaslužuju", rekao je Prodanović.

Ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić rekao je da ova manifestacija promoviše projekat "Dunav soja" koji ima naučno-istraživačku i inovativno-tehnološku komponentu, te naglasio da je nauka veoma važna u poboljšanju proizvodnje soje, odnosno ostvarivanju većeg prinosa.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić rekao je da resorno ministarstvo podstiče proizvodnju soje na način da isplaćuje proizvođačima do 15 odsto od tržišne cijene, ali i dodatno 15 odsto proizvođače koji su u sistemu "Dunav soja".

Direktor Poljoprivrednog instituta Republike Srpske Vojislav Trkulja smatra da je veoma važno utvrditi sorte, rokove sjetve i herbicide koji su najbolji za proizvodnju soje, za povećanje prinosa i poboljšanje kvaliteta zrna.

"Poljoprivredni institut je jedina institucija u BiH koja se bavi selekcijom i oplemenjivanjem biljaka. Imamo četiri priznate sorte soje koje se nalaze u proizvodnji", istakao je Trkulja.

BiH soju proizvodi na oko sedam hiljada hektara, od kojih je pet hiljada u Srpskoj, sa prosječnim prinosom od oko dvije tone po hektaru. Ove količine ne zadovoljavaju ni deset odsto potrebnih količina.

Evropska unija uvozi 12,5 miliona tona soje i oko 33 miliona tona sojine sačme uglavnom GMO iz Brazila, Paragvaja i Argentine.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.