Očekuje se ekonomski rast u regionu

Izvor: Southeast European Times, 22.Jan.2014, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekuje se ekonomski rast u regionu

U mnogim zemljama regiona očekuje se rast BDP-a u odnosu na 2013. U ostalim poslovnim vestima: Sirijci su bili najveći investitori u start-ap kompanije u Turskoj u 2013, a Bugarska i Albanija rade na novom poslovnom partnerstvu.

22/01/2014

Ekonomski rast u većini zemalja Balkana će se ove godine ubrzati, navodi se u najnovijem izveštaju Svetske banke o globalnim ekonomskim predviđanjima. BDP Albanije će porasti na 2% u odnosu na 1,3% u 2013. Očekivani porast >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u Bosni i Hercegovini je 2% sa 1,5%; u Bugarskoj će biti 1,7% sa 0,6%; u Makedoniji 3% sa 2,5%; a u Crnoj Gori 2,5% u odnosu na 1,8% prošle godine. Ekonomski rast u Rumuniji ostaće na 2,5%, a u Srbiji će se usporiti na 1% u odnosu na 2% 2013. U Turskoj se takođe očekuje manji rast BDP-a od 3,5% u odnosu na 4,3% prošle godine.

***

Konzorcijum građevinskog giganta Bechtel American i Enka iz Turske planira da izgradi autoput od 65 kilometra koji će povezati prestonicu Kosova Prištinu sa gradićem Đeneral Janković na granici sa Makedonijom. Najbolja ponuda na tenderu iznosila je oko 600 miliona evra. Izgradnja će trajati 42 meseca počevši od dana potpisivanja ugovora.

***

Rumunski i bugarski investitori planiraju da izgrade tri mosta koji će povezati dve zemlje preko Dunava, izjavio je bugarski premijer Plamen Orešarski. Novi mostovi Silistra-Kalaraši, Orjahovo-Beket i Nikopol-Turnu Magurele deo su akcionog plana Evropske komisije za primenu strategije EU za Dunavski region.

***

Kosovo je od MMF-a zatražilo početak razgovora o novom preventivnom programu, izjavio je šef misije MMF-a na Kosovu Žak Alan Minijan. Prethodni 30-mesečni stend-baj aranžman od 107 miliona evra završen je krajem prošlog meseca.

***

Bugarska i Albanija razmatraju novo poslovno partnerstvo koje će dovesti do značajnih promena u nivou ekonomske razmene između ove dve zemlje, složili su se predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev i albanski privrednici na sastanku u Tirani. Bankarstvo i turizam su navedeni kao dva sektora u kojima je već primećen napredak, a spomenuti su i energetika, transportna infrastruktura i farmaceutska industrija kao oblasti za potencijalnu saradnju.

***

Grčki vodeći lanac brze hrane Goody's otvorio je svoju prvu prodavnicu u Makedoniji. Ova franšiza posluje u Skoplju. Goody's ima više od 185 restorana u Grčkoj, na Kipru, u Albaniji, Bugarskoj, Belorusiji i u Portugalu.

***

Sirijci su bili najveći strani investitori u turskim start-ap kompanijama u 2013, pokazuju podaci Unije komora i berzi dobara Turske. Više od 49.000 kompanija registrovano je u Turskoj prošle godine. Od tog broja je 3875 u stranom vlasništvu, a više od 10% ili 489 je u vlasništvu Sirijaca, direktno ili kroz partnerstva.

(Razni izvori -- 15.1.2014-22.1.2014)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.