Očekuje nas žurka prilikom formiranja vlade

Izvor: B92, 26.Jun.2023, 11:13

"Očekuje nas žurka prilikom formiranja vlade"

Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović negirao optužbe da je s ministrom policije Filipom Adžićem direktni autor afere Do Kvon.

Abazović je gostujući u emisiji "Slobodna zona" podgoričke Prve te., rekao deo PES "uzima naloge" od nekadašnjeg službenika ANB-a, Duška Golubovića, kao i da ih, kako tvrdi, on uči da "podmeću" i "kako da fingiraju stvari".

"On ih uči kako da podmeću, šta treba da rade, kako da fingiraju stvari, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da sroče poruku, kako da aferu koja se odnosi na njih preokrenu i optuže nekog drugog, to je DPS radio trideset godina, čovek je dvadeset godina bio zadužen za to, dvadeset godina je radio u ANB-u. Oni su takvom čoveku, čuo sam, ne mora da bude tačno, obećali da bude direktor policije iako su mediji objavili da je on podneo zahtev za penziju, ali mi dobro znamo da takvi ne idu u penziju, kazao je Abazović.

Na pitanje da li to znači povratak DPS-a na vlast Abazović je kazao da on i koliko je to u njegovoj moći neće to dozvoliti, ali da ne može govoriti u ime ostalih predstavnika naroda u Skupštini.

O tome kako i ko će formirati novu vlast u Crnoj Gori i da li će URA imati kakve zahteve vezane za formiranje nove vladajuće većine Abazović kaže da će se o tome izjasniti ako dobije poziv za razgovor on najavljenog mandatara, koji je kazao da ne želi razgovor sa njim.

Očekujem da se novi parlament konstituiše do desetog jula, onda po Ustavu predsednik države ima rok ima rok od trideset dana za konsultacije i da nekome dodeli mandat, on ne mora da čeka, može biti efikasan i treći, peti, sedmi dan dodeli mandat, a onda teče rok od devedeset dana, pa bi optimalno bilo da u avgustu dobijemo novu vladu. Mi ćemo im predati državu u stanju o kakvom su oni mogli samo da sanjaju, daleko boljem nego kada su oni bili na vlasti, a da ne govorimo o onome ranije, a onda će oni promeniti retoriku, kazao je Abazović.

O tome kako vidi rad buduće Vlade Abazović je kazao da ima prostora za rad i da ako neko preuzme odgovornost za tako važnu funkciju treba i da zasuče rukave i da radi.

Ima više opcija, ali uvek treba imati alternativne opcije ako želimo da gradimo funkcionalno društvo. Ako smo mi ili neko sa strane, a to nisu sigurno zvanični ambasadori i to nije sigurno zvanična politika bilo koje zemlje, naše partnerske zemlje, ali ako su neki centri moći van Crne Gore, zbog ovih ili onih razloga, odlučili da mora da bude po njihovom, govorim o neformalnim a ne o ljudima koji predstavljaju zvaničnu politiku države, onda to ova zemlja ne treba da dozvoli", rekao je, izmedju ostalog, Abazović, prenelis u podgorički mediji.

On je rekao da ima saznanja da u Crnoj Gori postoji jedna grupa ljudi koji nisu iz političke sfere, koja namerava da zemlju pretvore u raj za nešto što, kako navodi, oni misle da je najunosniji biznis trenutno globalno.

"Pričamo o kriptovalutama, ja nisam protiv inovacija i podržavam ih ali smatram da moraju biti zakonski uredjene. Ova zemlja nije Salvador i nećemo dozvoliti da je u to pretvore. Tu tezu ću uvek zastupati....", rekao je, između osalog, Abazović i dodao:"Svakako da nas očekuje žurka prilikom formiranja vlade".

Inače, danas je istekao rok za saopštavanje zvaničnih izbornih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora, ali je iz DIK saopšteno da će rezultati kasniti zbog velikog broja prigovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.