Očajnički vapaj američke zvezde iz ruske tamnice: Molim Vas, vratite me kući...

Izvor: B92, 05.Jul.2022, 18:43

Očajnički vapaj američke zvezde iz ruske tamnice: "Molim Vas, vratite me kući..."

Američka košarkašica Britni Griner, koja je u zatvoru u Rusiji, uputila je apel predsedniku SAD-a u pismu prosleđenom Beloj kući preko pravnih zastupnika.

Griner u pismu navodi da ju je strah da se možda nikada neće vratiti kući, zbog čega predsednika SAD moli da ne "zaboravi na nju i druge američke zatvorenike".

Griner je od 2015. godine nastupala za ruski Ekaterinburg s kojim je četiri puta bila prvakinja Evrope, dok je s reprezentacijom SAD dva puta osvajala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zlato na Olimpijskim igrama.

Ali, ova nekada najbolja "šuterka" američke WNBA lige našla se u velikim problemima kada je 17. februara ove godine uhapšena na moskovskom aerodromu dok se vraćala da igra za svoj ruski tim, nakon što je carinska služba u nenoj torbi pronašla ulje kanabisa koje se, navodno, koristi kao punjenje za električnu cigaretu.

Od tada je u pritvoru, a preti joj kazna zatvora i do 10 godina ako bude osuđena za "transport droge velikih razmera", za šta je optužuju Rusi.

Nedavno joj je produžen pritvor za još šest meseci ili do kraja suđenja, a ceo slučaj je dodatno zakomplikovala aktuelna politička situacija - rat u Ukrajini, kao i pogoršani odnosi između SAD-a i Rusije.

Nakon što je nena supruga javno zatražila pomoć američke vlade i razgovor s Džoom Bajdena, sada se Griner i sama obratila američkom predsedniku putem pisma.

Većina sadržaja tog pisma ostaje privatna, ali su Grinerini predstavnici podelili nekoliko redova iz rukom pisane beleške, prenosi agencija AP.

"Dok sedim ovde u ruskom zatvoru, sama sa svojim mislima i bez zaštite svoje supruge, porodice, prijatelja, olimpijskog dresa ili bilo kakvih postignuća, užasava me pomisao da bih mogla biti ovde zauvek", napisala je.

"Naša porodica 4. jula obično odaje počast onima koji su se borili za našu slobodu, uključujući mog oca, koji je veteran Vijetnamskog rata", dodala je košarkašica. "Boli me kad pomislim kako obično slavim ovaj dan jer mi sloboda ove godine znači nešto sasvim drugo".

Jutarnji list podseća da je dvostrukoj osvajačici zlatne olimpijske medalje suđenje u Rusiji zbog posedovanja ulja kanabisa počelo prošle sedmice, a biće nastavljeno u četvrtak. Ipak, kako se navodi, statistika kaže da manje od 1 odsto optuženika u ruskim krivičnim postupcima biva oslobođeno, a za razliku od američkih sudova, oslobađajuće presude mogu biti poništene, navodi AP.

Američko Veće za nacionalnu sigurnost (NSC) Bele kuće potvrdilo je da je Bela kuća primila njeno pismo. "Verujemo da je Ruska Federacija nepravedno pritvorila Britni Griner", izjavila je u ponedeljak portparolka NSC-a Edrijen Votson.

"Predsednik Bajden je bio jasan u pogledu potrebe da svi državljani SAD-a koji su zadržani kao taoci ili nepravedno pritvoreni u inostrantsvu , budu pušteni na slobodu, uključujući Britni Griner. Vlada SAD-a nastavlja agresivno da raditi - koristeći sva raspoloživa sredstva - kako bi je vratila kući".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.