Očajni uslovi za Rome i druge manjine u Đakovici

Izvor: Southeast European Times, 29.Jul.2011, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očajni uslovi za Rome i druge manjine u Đakovici

Vlasti u Đakovici pokušavaju da se nose sa visokom nezaposlenošću, lošim uslovima stanovanja i nepohađanjem nastave među lokalnim pripadnicima manjina.

29/07/2011

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Đakovice – 29.7.2011.

Đakovica, opština na zapadu Kosova, jedan je od najstarijih gradova poznat po prelepoj otomanskoj Čaršiji, kamenoj pijaci sa malim drvenim radnjama. Tradicionalne đakovičke kuće u čaršiji, koje su pretvorene u restorane, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << služe lokalnu, tradicionalnu hranu. Reka Ribnik protiče kroz grad sa Čaršijom na obe obale. Ali ova idilična slika grada ima svoje naličje.

Đakovička zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, poznata kao zajednica RAE, živi u naselju Kolonija, domu za oko 800 ljudi. Mnogi sakupljaju smeće iz celog grada.

Deca u Koloniji odrastaju u siromaštvu, prljavštini, sa malo perspektive, bez pristupa obrazovanju, zdravstvenoj nezi i bez nade u budućnost. Mnoga od njih počinju da prose na ulicama ili da rade u gradu.

Armend Behljulji, pripadnik romske zajednice, jedan je od srećnijih. On radi u opštini. Kaže da ima oko 7735 Egipćana, 650 Roma i 270 Aškalija u ovoj oblasti.

„Oko 130 porodica, uglavnom Egipćana, žive u ulici Alija Ibre, poznatoj kao Kolonija, u predgrađu grada, u drugoj oblasti“, kaže Behljulji za SETimes.

Dodaje da opština gradi oko 130 kuća u ovoj oblasti i da ovaj deo zajednice ima relativno dobre uslove življenja. Mnogi imaju mala preduzeća: proizvode vrata i prozore, rade kao auto mehaničari, obrađuju metal, rade kao krojači ili frizeri.

„Ruralna područja su u teškoj ekonomskoj situaciji; tamo vladaju teško siromaštvo i nezaposlenost“, kaže on.

Predstavnik Roma priznaje da postoji stalna potreba za poslovima, obrazovanjem i zdravstvenom negom.

„Vrlo su slabo zastupljeni u institucijama, posebno u javnim i privatnim preduzećima“, kaže on.

Behljulji, međutim, objašnjava da je danas mnogo bezbednije i da vlada veća tolerancija prema pripadnicima zajednice RAE nego pre 11 godina, neposredno nakon sukoba iz 1990-ih. Ali još puno toga treba učiniti „zbog velikih potreba ove zajednice, od kojih je najveća zaposlenje“.

Zvaničnici opštine Đakovica potvrdili su da je oko četiri hektara parcelisano i da se gradi oko 130 kuća za zajednicu RAE.

„Prva faza izgradnje 29 kuća je pri kraju i očekuje se da se 29 porodica useli u nove kuće u julu“, kaže gradonačelnik Đakovice Pal Lekaj za SETimes.

On potvrđuje da je pet kuća za raseljene povratnike RAE porodica iz Crne gore izgrađeno prošle godine, a deset kuća će biti izgrađeno ove godine za raseljenu RAE zajednicu.

Lokalne vlasti su objavile da 604 romske, 316 aškalijske i 614 egipćanske dece pohađa osnovnu školu.

Taj broj drastično opada kada se dođe do srednje škole. Samo 31 romskih, 16 ašakalijskih i 45 egipćanskih tinejdžera pohađa nastavu. Broj je još niži na višem nivou školovanja. Ima tek 25 RAE studenata iz ovog kraja na Univerzitetu u Prištini.

Vlasti, međutim, kažu da samo sedmoro dece [iz ovog kraja] prosi na ulici.

„Radna grupa, koju čine opštinske vlasti, kosovska policija i predstavnici zajednica i NVO, radi na rešavanju problema“, Lekaj uverava SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.