Očajne domaćice

Izvor: Blic, 03.Avg.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očajne domaćice

U pravu su bili oni analitičari domaće političke scene koji su procenjivali da je rasprava i svađa o izmenama u Zakonu o informisanju samo pojavni oblik, simptom dubljeg oboljenja.



I kao što nije dovoljno spustiti temperaturu da bi čovek ozdravio, tako nije dovoljno ni to što je zakonska izmena donošena po hitnom postupku s istom hitrinom, u maniru očajne domaćice suočene s gostima koji zvone na vratima, gurnuta pod tepih parlamentarne procedure.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Nije mi teško da se složim da bi mediji, pojedinačno i generalno, trebalo da budu odgovorniji prema sopstvenom poslu i prema javnosti, ali to isto valjda važi i za političare.

Tako je sada zbog jednog zakona, traljavo sastavljenog po više osnova, za kraj avgusta odloženo glasanje i o 22 druga zakonska predloga, plus ratifikacije nekih ugovora, a među njima i onaj pomoću kog je trebalo da povučemo pare za putnu privredu, tako da su, objektivno, prve žrtve Zakona o informisanju putari, kojima država duguje novac za obavljeni posao.

Pošto niko nije hteo da se povuče iz rova u koji se ukopao, nađeno je solomonsko rešenje da se stvar odloži do 31. avgusta, ali to, čini mi se, nije suština ovog političkog manevra.

Na trojnom sastanku DS, G17 plus i LDP dogovoreno je, u stvari, da se ovaj zakon razmatra u setu s drugim medijskim zakonima. A to je već podebela knjiga, pa ma kako ko sada tumačio taj dogovor, a i sami akteri sastanka različito ga tumače, stvara se alibi da se sporne izmene Zakona o informisanju razvuku kao crevca, sve čekajući druge medijske zakone, od kojih su neki tek u fazi pripreme.

Ti drugi zakoni nemaju baš veze s ovim zbog koga su se svi sa svima posvađali i ne vidi se ama baš nikako kako bi oni, ti drugi medijski zakoni, sve da budu i savršeni, popravili ovaj čije je izglasavanje odloženo.

Sličan scenario, međutim, bio je primenjen u tehničko-taktičkom smislu i sa Statutom Vojvodine, izglasanim ubedljivom većinom u Pokrajinskoj skupštini, a koji je sada zaleđen pod izgovorom da se čekaju drugi pokrajinski propisi. I tako već osam meseci.

Čini mi da je to jedna od izlaznih strategija u celoj ovoj neveseloj priči, plus računica političara o narodnoj kratkoj pameti, čemu mediji daju udarnički doprinos.

Ko će se, osim eventualno prikraćenih putara, sećati na kraju avgusta šta se događalo krajem jula, osim što će ostati gorak ukus kako se ovde olako arči vreme i novac poreskih obveznika.

A o tome ima i valjanijih dokaza od sedam izmena u Zakonu o informisanju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.