Očaj i nada Raje Jovanović

Izvor: Politika, 22.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očaj i nada Raje Jovanović

Posle šest godina dokazivanja da nije prodala kuću, osamdeset osmogodišnja Kruševljanka dočekala da Ministarstvo finansija poništi svoje rešenje o odobrenju prometa nepokretnosti

Kruševac. – Pre devet godina nepismena i bolesna Raja Jovanović pristala je da komšiji Miroslavu Ivanoviću ostavi u nasledstvo kuću i plac u centru Kruševca, a da zauzvrat dobije lepu reč i negu. Nije prošlo mnogo vremena a ispostavilo se da je umesto na ugovor o doživotnom izdržavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stavila svoj rukoznak na ugovor o prodaji kuće, pa je posle prvih nesporazuma izbačena na ulicu.

Utočište je pronašla kod prijatelja u selu Globoder, na desetak kilometara od Kruševca. Krenula je potom u mukotrpno dokazivanje istine na sudu. Drama žene koja danas ima 88 leta, našla se pre tri godine na stupcima "Politike" pod naslovom "Raja čeka pravdu". Posle šest godina dokazivanja da je prevarena, Raja je nedavno dočekala pucanje prve karike u lancu kojim je okovana "prodaja" njene kuće.

– Zaklela sam se na sudu u svoje oči, jer poroda nisam imala, da nikada ne bih prodala kuću. To mi je zavet od pokojnog muža Desimira. U selu me sada lepo neguju i leče, ali moram živeti dok se ne vratim u svoju kuću, pa makar odmah umrla – kaže Raja.

Previd ministarstva finansija

Iako je Veće Opštinskog suda u Kruševcu, kojem je predsedavala sudija Verica Arsić, još 2. jula 2002. godine odbilo tužbeni zahtev za poništaj ugovora i iseljenje Miroslava Ivanovića, Ministarstvo finansija Republike Srbije oglasilo je ništavnim svoje rešenje (br. 464–08–46555/98–05) o odobrenju prometa nepokretnosti – kuće od 122 kvadrata na 3,17 ari placa u Dušanovoj 9 u Kruševcu, koja je u Katastarskoj službi Kruševca već upisana na ime kupca. U obrazloženju odluke se kaže da je zahtev za odobrenje prometa nepokretnosti potpisao samo Ivanovićev advokat Milutin Kostić u ime kupca, da nedostaje zahtev prodavca i da na priloženom ugovoru i u Opštinskom sudu overenom ugovoru (ov. br. 3014/98) uopšte nema potpisa (rukoznaka) prodavca, to jest Raje Jovanović. Ivanović je Ministarstvu dostavio i uverenje Opštine Kruševac da nije zainteresovana za kupovinu nepokretnosti, koju, inače, nije tražila Raja Jovanović.

Uz napomenu da "punomoćnik nije dostavio punomoćje ni jedne od ugovornih strana", u novom rešenju Ministarstva finansija se još navodi da je osporeno rešenje o odobrenju prometa nepokretnosti bilo doneto na osnovu zahteva neovlašćenog lica, a ne od Raje Jovanović.

Čekajući povratak svojoj kući, Raja je u međuvremenu dočekala da bude oglašena krivom zbog klevete i uvrede po tužbi "kupca" Miroslava Ivanovića. Ona je nesuđenog negovatelja, prema presudi sudije Ljiljane Miljković, oklevetala u tužbi protiv Ivanovića i u kazivanju svoje muke novinarima. Obavezana je da Ivanoviću isplati 10.000 dinara za pretrpljenu patnju, da mu na ime sudskih troškova plati još 28.000 i za sudsku taksu 5.000 dinara.

Nestali spisi i tužba protiv države

Raja Jovanović je nedavno podnela tužbu protiv Republike Srbije pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu, opisujući svoj očaj i probuđenu nadu. Prvo ročište je zakazano za 26. februar. Raja u tužbi tvrdi da je pretrpela štetu koju su u kontinuitetu prouzrokovali državni organi. Prva greška državnih organa nastala je 5. oktobra 1998. godine, kada je stavila potpis na papir, verujući da će od Miroslava i njegove supruge Varadinke dobiti negu a zauzvrat im ostaviti kuću i plac. Ugovor je tada overio sudski pripravnik ne čitajući njegov sadržaj iako ga je zakon, pošto je u pitanju nepismeno lice, na to obavezivao. Ivanovići su potom bez potpisa "prodavca" podneli zahtev Odeljenju za urbanizam SO Kruševac i dobili potvrdu da Opština nije zainteresovana za kupovinu (br. 464–208/VIII). Onda je usledio i šok iz Poreske uprave Kruševac. Raja Jovanović nije podnela prijavu radi utvrđivanja poreza na promet apsolutnih prava, ali je na njeno ime, kao prodavca, stigao račun-rešenje (413–6/1113/98). Dostavnicu umesto nje neovlašćeno potpisuje izvesna Gordana Ivanović, čime prodaja ostaje i dalje tajna za Raju. U kasnijem sporu, na zahtev Opštinskog suda Poreskoj upravi da dostavi primerak ugovora, iz ove državne ustanove odgovaraju da ugovora nema. Međutim, u krivičnom postupku koji je pokrenula Raja Jovanović protiv Ivanovića za falsifikat, istražnom sudiji je dostavljen nepotpisan (bez rukoznaka) primerak ugovora koji se nalazio kod Poreske uprave, a overen je od Opštinskog suda.

Ista sudbina je i sa primerkom ugovora o prodaji koji je trebalo da se čuva u Službi za katastar nepokretnosti. Direktor ove službe Petar Trajkovski mogao je samo da obavesti istražnog sudiju da ugovor na osnovu kojeg je kuća uknjižena "nije pronađen i da nisu u mogućnosti da ga sudu dostave" (dopis br. 952–156/04 od 8. 5. 2004).

Zastupnici Raje Jovanović tražili su i nalaz veštaka grafološke struke. Kako je Opštinski sud neke nalaze osporavao, angažovana su četiri veštaka. Ni jedan nije mogao da potvrdi da svi rukoznaci potiču od jedne osobe.

Zato je 13. maja 2005. usledila prijava za krivično delo falsifikata protiv Miroslava Ivanovića, o kojoj još nema odluke. Čeka se i na rešenje predloga za ponavljanje postupka predmeta P. br. 2828/02, u kome je odbijen zahtev Jovanovićeve za poništaj ugovora. U tužbi protiv države navodi se da "postupajući sudija Verica Arsić više od dve i po godine ne donosi odluku po zahtevu za obnovu postupka uprkos navedenim činjenicama i novim dokazima".

Od Republike Srbije tužilja sada traži naknadu od 125.000 evra. Možda će to pomoći bržem pucanju ostalih karika u ovom lancu.

Rade Stanković

[objavljeno: 22.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.