Obuku o pravima deteta prošlo 700 hranitelja i vaspitača

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2019, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obuku o pravima deteta prošlo 700 hranitelja i vaspitača

Zahvaljujući projektu "Alternativna briga i prava dece u Srbiji" u protekle dve godine obučeno je 700 hranitelja, vaspitača u domovima, zaposlenih u centrima za socijalni rad koji rade sa decom.

Nacionalni direktor Fondacije SOS Vesna Marković Jokanović objašnjava da projekat, koji je sprovela uz podršku Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, ima za cilj da obezbedi veći kvalitet brige o deci bez roditeljskog staranja i njihovu socijalnu inkluziju u Srbiji.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />"U fokusu obuke bilo je kako naučiti vaspitače i hranitelje da u svakodnevnim žživotnim situacijama postupe na adekvatan način u skladu sa pravima dece. Razgovarajući sa polaznicima, shvatili smo koliko im je obuka značila i koliko nisu bili upoznati sa pravima deteta. U proteklom periodu realizovano je 16 obuka za profesionalce šširom Srbije", navela je Marković Jokanović.

U procesu evropskih integracija Srbija je preuzela i obavezu da unapredi položaj prava deteta, stoga se ovaj projekat radi uz donatorstvo Evropske komisije. Predstavnik delegacije EK Enriko Vinsentin istakao je danas da je zadovoljan kakvi su rezultati.

"Možemo da kažemo da je neko društvo humano onoliko koliko se humano odnosi prema osetljivim i ugroženim članovima. Za Srbiju danas, sa sigurnošću, možemo da kažemo da pokazuje visok stepen odgovornosti u tom zadatku. Ako deca odrastaju u nekom od alternativnih oblika brige, dom ili hraniteljska porodica, moramo brinuti o njihovim pravima i zato je ovaj projekat veoma značajan", naveo je Vinsentin.

Menadžžerka projekta "Alternativna briga i prava dece u Srbiji" Ljubica Kuridžža rekla je da vrlo često postupamo sa decom tako da zaboravljamo na njihova prava.

"Zato je neophodno da čujemo njihova mišljenja i da im damo mogućnost da aktivno učestvuju u svojim odlukama. Vrlo je vazno da odredimo kada je vaspitna mera adekvatna i gde je ta granica kada prelazimo zaštitu prava deteta. Moramo uvek da se pitamo kako bi smo voleli da se postupa sa nama, da smo mi deca", kazala je Kuridžža.

Fondacija SOS Dečija sela Srbije nastaviće u budućnosti sa obukama, ali ovaj put će u pitanju biti visokotraumatizovana deca, dodala je direktorka Vesna Marković Jokanović.

"Prošao je još jedan veliki regionalni projekat i Srbija će biti jedna od pet zemalja u kojima će se sprovoditi. U pitanju je obuka profesionalaca koji rade sa decom ili brinu o njima, ali ovaj put u fokusu je kako se nositi sa njihovim traumama", kaže Marković Jokanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.