Obukom do posla

Izvor: Politika, 23.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obukom do posla

Prošla godina je bila daleko uspešnija za nezaposlene jer su poslodavci otvorili više radnih mesta nego 2006.

Jedan od gorućih problema u našoj zemlji je veliki broj nezaposlenih. Tačno je da on ne može da se reši preko noći, ali, srećom, prošle godine taj broj je počeo permanentno da opada zahvaljujući odgovarajućim merama koje se preduzimaju.

U beogradskoj Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u toku prošlogodišnjih jedanaest meseci merama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << karijernog vođenja i savetovanja bilo je obuhvaćeno 155.052 nezaposlenih, programima dodatnog obrazovanja i obuke – 1.484, programima za razvoj preduzetništva i zapošljavanja – 7.321, a subvencijama doprinosa obaveznog socijalnog osiguranja – 2.506 lica.

Neke od ovih aktivnosti su intenzivirane na samom kraju godine i zato se smatra da će konačni prošlogodišnji bilans u zapošljavanju i obukama biti i bolji. Statistika kaže da je prošlogodišnji plan ne samo ostvaren već je i prebačen, jer je njegov skor – 115 odsto. Stručno rečeno, izmereni efekti mera i aktivnosti premašili su utvrđene standarde. Promene koje su ovaj javni servis učinile savremenim jesu: stvoren je nov radni ambijent koji obezbeđuje brže i kvalitetnije usluge, otvoreni su info-pult i korisnički samouslužni servis, kao i pozivni centar za pružanje informacija telefonom, a osnovan je i Poslovni centar za podršku razvoja preduzetništva i samozapošljavanje. Uvedene su i nove metode i sadržaji rada, da bi se skratilo vreme u komunikaciji između nezaposlenih i poslodavaca.

Prošlog juna je otvoren CIPS – Centar za informisanje i profesionalno savetovanje, a u novembru u Beogradu je otvoren prvi klub za traženje posla, koji je nastao u saradnji sa opštinom Zvezdara i mesnom zajednicom Vukov spomenik.

U saradnji sa Komorom Beograda, u aprilu prošle godine organizovana je rasprava na temu – „Mogućnosti zapošljavanja mladih u Beogradu” na kojoj je učestvovalo više od 200 predstavnika lokalnih socijalnih partnera.

Na inicijativu Filijale za grad Beograd u 16 gradskih opština formirani su lokalni saveti za zapošljavanje, koji su aktivno učestvovali u radu Gradskog saveta za zapošljavanje i zajedničkim aktivnostima su organizovani sajmovi zapošljavanja u gradskim opštinama. Na Čukarici su, recimo, održana dva veoma uspešna sajma zapošljavanja, ali i na Vračaru, u Mladenovcu, Obrenovcu i Barajevu. Sajmovi zapošljavanja su stekli dobru reputaciju i među nezaposlenima i među poslodavcima i postali su tradicionalni susreti između onih koji traže posao i onih kojima su potrebni odgovarajući profili radne snage.

Da bi se brže došlo do zaposlenja, od koristi su i raznovrsne obuke. Tako je u opštini Čukarica 300 nezaposlenih završilo osnovnu informatičku obuku, a u opštini Vračar više od 80 osoba je obučeno za aktivno traženje zaposlenja. U opštini Novi Beograd realizovana je obuka i zapošljavanje 12 zavarivača za poznatog poslodavca – „Minel” uz finansijsku podršku SIDA projekta. Organizovane su i druge obuke za potrebe poznatih poslodavaca koji su tražili kadrove određenih profila ili je reč o obukama koje obezbeđuju lakšu prohodnost na tržištu rada.

Snežana Prljević

[objavljeno: 24/01/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.