Obrtao je milijarde, a živeo skromno: Ko je tvorac kriminalnog sajta Put svile

Izvor: Blic, 03.Okt.2013, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obrtao je milijarde, a živeo skromno: Ko je tvorac kriminalnog sajta "Put svile"

Ko je Ros Vilijam Olbrikt, koji je uhapšen u utorak u gladskoj biblioteci, vlasnik sajta “Put svile” preko koga su korisnici mogli da angažuju plaćene ubice, da kupe razne vrste droga, da nauče kako da hakuju bankomat... I koji je obrnuo 1,2 milijarde dolara? Ros Vilijam Olbrikt

Ovaj 29-godišnjak živeo je skromno, plaćao mesečnu kiriju od hiljadu dolara za sobu u stanu u San Francisku, koji je delio sa još dva cimera, koji su ga znali kao "Džoša", ne pod njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pravim imenom. Prošle godine pokušao je da proda pik-ap "ford-f" iz 2006. godine.

Pročitajte još FBI ugasio sajt za prodaju droge i naručivanje ubistava i uhapsio vlasnika Put svile: Pregledajte kako je izgledao sajt na kojem ste mogli da kupite drogu i naručite ubistvo

Olbrikt je upravljao sajtom od januara 2011. godine pod nadimkom “Jezivi pirat Roberts”, očigledno, po mišljenju FBI-ja, aludirajući na izmišljeni filmski lik iz filma i knjige “Princeza nevesta”.

“Silk Road”, ili “put svile” predstavljao je crno ilegalno tržište, preko koga se mogla nabaviti marihuana, heroin, LSD, kokain i ostale vrste droge izlistane po kategorijama kao što su, na primer, “psihodelične”, “stimulanti”, “kanabis”... Preko ovog sajta mogle su se nabaviti ukradene šifre za logovanje na račune “Netfliksa” ili “Amazona".

Rosov identitet je bio višestruko sakriven i zaštićen. Kao prvo, koristio je Tor, mrežu koja šifruje internet saobraćaj. Zatim, tražio je da se sve transakcije vrše u bitkoinsima, digitalnoj valuti kojoj se, praktično, ne može ući u trag.

Policija je došla do njega nakon što su kanadski carinici na granici oduzeli paket sa falsifikovanim ličnim dokumentima, adresovanim na njegov stan u San Fracisku.

Po rečima detektiva, Olbrikt je planirao da koristi lažne identitete kako bi iznajmio više servera koji bi upravljali “putem svile”. Ispostavilo se da je bio nedovoljno oprezan jer se u junu ove godine ulogovao na sajt iz internet kafea udaljenog 500 metara od mesta gde je stanovao.

Obaveštenje o zatvaranju sajta

Ros je diplomirao fiziku na Univerzitetu u Teksasu 2006. godine, posle čega je upisao doktorat na elektrotehnici u Pensilvaniji. Njegov profil na LinkedInu u potpunosti odgovara podacima kojima raspolaže FBI.

Kako je nedavno pisao magazin “Forbs”, Ros nikad nije lično držao sastanke, čak ni sa najbližim saradnicima. Preduzimao je mnoge mere kako ne bi otkrio svoj onlajn identitet zbog straha da bi policija mogla da ga obori i zatvori.

- Jure me najviši nivoi vlasti. Ne smem da rizikujem - izjavio je za Forbs.

Prodavci droge su na njegovom sajtu mogli da pronađu uputstvo da robu prodaju u vakuumiranim pakovanjima, kako psi ne bi mogli da je nanjuše.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.