Obrisani podaci o učenicima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2011, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obrisani podaci o učenicima

BEOGRAD -

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice AP Vojvodine postupio je po rešenju Poverenika za informacije od javnog značaja kojim je naloženo brisanje podataka o ličnosti iz školske baze podataka.

Kako je danas saopšteno iz Kabineta poverenika, podaci su izbrisani iz "Centalizovane školske baze podataka i sistema za obaveštavanje roditelja o uspehu učenika" u cilju otklanjanja rizika povrede privatnosti.

Tim povodom, poverenik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Rodoljub Šabić kazao je da je dobro što je sekretarijat postupio po rešenju i dodao da ga je pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Andor Deli pismeno obavestio o tome.

Na osnovu ugovora sa pokrajinskim sekretarijatom, specijalizovana firma je obrisala podatake sa 10 hard diskova, od kojih je na devet trajno brisanje obavljeno softverskim putem, dok je jedan disk, zbog neodgovarajućih performansi fizički uništen.

Prethodno je, postupajući po nalogu Poverenika, pokrajinski sekretarijat postavio na svojoj zvaničnoj elektronskoj prezentaciji www.obrazovanje.vojvodina.gov.rs rešenje Poverenika, koje zainteresovani mogu da vide i upoznaju se sa razlozima njegovog donošenja.

Takođe su, u skladu sa nalogom, pre brisanja zatvoreni svi pristupi bazi podataka iz lokalnih i spoljnih mreža, a na portalu koji je upućivao na stranicu za logovanje, onemogućen je sistem za prijavu i istaknuto obaveštenje da je Rešenjem Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zabranjen dalji unos i obrada podataka.

U saopštenju se podseća da je time dat doprinos otklanjanju mogućnosti nezakonite obrade podataka o ličnosti 75.721 učenika, 91.320 roditelja, 21.745 nastavnika, 7.000 nenastavnog osoblja, 4.003 članova školskih odbora i 482 direktora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.