Obrenovčani će tužiti osiguranja

Izvor: B92, 25.Jun.2014, 01:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obrenovčani će tužiti osiguranja

Beograd -- Obrenovčani će tužiti osiguravajuća društva koja nisu isplatila novac onima koji su osigurali lokale i stambene objekte, a uništeni su u poplavama, piše Danas.

Kako nezvanično saznaje Danas, tužbe će biti podnete protiv Dunav osiguranja, Delta đenerali i Unike.

Jedina kompanija koja je isplatila svoje osiguranike je Triglav osiguranje.

Sa druge strane, u Dunav osiguranju kažu za ovaj list da su građani izmanipulisani i da veoma mali broj njih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima osiguranje od poplava, koje se dodatno plaća i ne spada u osnovni paket imovinskog osiguranja.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković apelovao je pre dve sedmice na osiguravajuća društva da isplate premije građanima koji su osigurali lokale i stambene objekte od poplava, ali većina, kako kaže, to nije učinila.

“Obrenovčani su sa razlogom nezadovoljni i pripremaju kolektivne i pojedinačne tužbe protiv nekih kompanija. Žalosno je kako se one poigravaju sa narodom. Onima koji su se osigurali protiv bujica kažu da je u pitanju kanalizacija i da osiguranje ne pokriva štetu. I obrnuto”, kaže Čučković za Danas.

U kompaniji Dunav osiguranje objašnjavaju za naš list da poplave i bujice spadaju u dopunski rizik koji se dodatno plaća.

“Osiguranje od poplava nije u osnovnom paketu imovinskog osiguranja. Broj onih koji imaju tu polisu meri se u promilima. Neko je očigledno izmanipulisao Obrenovčane, koji misle da imaju pravo da dobiju premiju na nešto na šta nisu ni osigurani”, kažu u Dunav osiguranju. U ovoj kompaniji naglašavaju da su njihove ekipe uvek na terenu i da dolaze po pozivu najduže posle nekoliko sati.

“Nemamo informaciju da neki naš osiguranik nije isplaćen na osnovu polise o poplavama. Voleli bismo da vidimo spisak tih koji nameravaju da podnesu tužbe, ali smatramo da neko manipuliše građanima koji su ionako preživeli golgotu”, naglašavaju u Dunav osiguranju.

Advokatica Mirjana Tomić kaže za naš list da se ne može sa preciznošću reći kolike su šanse građana pred sudom u sporu protiv osiguravajućih društava, jer zavisi kakvi su ugovori sklopljeni.

“Posebnu pažnju treba obratiti na klauzule i akte koji objašnjavaju šta osiguravajuće kompanije podrazumevaju pod određenom stavkom. Na primer, ako je reč o poplavama, mora biti pojašnjeno o kojoj vrsti se radi - prirodna nepogoda, otvorena slavina u stanu, otvorena slavina kod komšije... To su termini koji bi trebalo da budu precizirani, odnosno da bude jasno naznačeno u kom slučaju osiguravajuća društva pokrivaju štetu, a u kom ne”, ističe Tomić.

Ona dodaje da bi ugovori trebalo da budu isti, ali da postoji mogućnost da se razlikuju od kompanije do kompanije.

“Krajnju odluku doneće sud, na osnovu klauzula, akata i predmeta osiguranja”, zaključuje Tomić.

Portparol Udruženja osigurača Srbije Zoran Ćirić kaže za Danas da su jedino osiguravajuća društva koja se bave auto-osiguranjem u obavezi da budu članovi Udruženja, dok ostala društva nemaju tu obavezu, već je članstvo na dobrovoljnoj bazi.

“Mi nemamo uvid u to kako izgledaju polise životnog osiguranja i takozvanog neživotnog, gde spadaju poplave, požari... Obavezne elemente ugovora tog tipa propisuje Narodna banka Srbije”, ukazuje Ćirić.

Osim problema sa naplatom osiguranja, Miroslav Čučković kaže da se život u Obrenovcu vraća u normalu, kao i da opštinske popisne komisije i dalje na terenu procenjuju štetu.

“Komisije su završile veći deo posla. Ostalo je da se popiše šteta na kućama, poljoprivrednim gazdinstvima i seoskim domaćinstvima. Popis će biti završen 9. jula”, kaže Čučković.

Sredinom narednog meseca trebalo bi da bude utvrđen tačan iznos štete koju je poplava napravila u Obrenovcu polovinom maja.

Vojska se povlači iz grada

U Obrenovac se vratilo oko 80 odsto evakuisanog stanovništva. Vojske nema na ulicama grada u onom broju koji je bio nakon povlačenja vode. Ostalo je 47 pripadnika vojske koji rade inženjerske poslove. „Grad je raščišćen i otpada gotovo da nema. Zatvorene su i dve vojne poljske bolnice“, kaže Miroslav Čučković.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Obrenovčani će tužiti osiguranja

Izvor: Studio B, 25.Jun.2014

Obrenovčani će tužiti osiguravajuća društva koja nisu isplatila novac onima koji su osigurali lokale i stambene objekte, a uništeni su u poplavama, piše Danas...Kako nezvanično saznaje Danas, tužbe će biti podnete protiv Dunav osiguranja, Delta đenerali i Unike...Jedina kompanija koja je isplatila...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.