Obrazovanje razbija siromaštvo

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Jun.2015, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obrazovanje razbija siromaštvo

KONJIC - Obrazovanje je jedan od načina razbijanja kruga siromaštva, istaknuto je na dvodnevnoj interaktivnoj radionici "Dječje siromaštvo i mediji", održanoj u Konjicu u organizaciji UNICEF-a u BiH.

Podaci pokazuju da su djeca uzrasta do pet godina najviše uskraćena u dimenzijama ishrane, razvoja i informisanosti, a od pete do 15. godine u dimenziji informisanosti, slobodne aktivnosti i stambenih uslova.

Analize pokazuju da se situacija po pitanju dječjeg siromaštva >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << pogoršala od 2007. do 2011. godine, a naredna analiza biće objavljena iduće  godine.

Osim o statističkim podacima u ovoj oblasti, bilo je riječi i o etici u izvještavanju o pitanjima socijalne i dječje zaštite, ulozi novinara, medija i javnosti, te o sistematskom rješavanju kroz fondove za pomoć bolesnoj djeci.

Novinari bi više trebalo da doprinesu rješavanju problema siromaštva djece pritiskom na institucije, nego radeći izdvojene priče koje se povremeno pojave u medijima, smatraju u UNICEF-u.

"Kampanje koje se prave individualno, odnosno namicanje sredstava za bolesne je ono što smeta svima. S jedne strane to je u redu, a s druge govori koliko zdravstveni sistem ima propusta", rekla je Selma Kazić, voditeljica programa socijalne zaštite i inkluzije u UNICEF-u BiH.

Nada Uletilović iz NGO mreže "Snažniji glas za djecu" u svom izlaganju osvrnula se na zaštitu djece žrtava seksualnog nasilja.

"Interes javnosti ne može biti ispred interesa djece. U slučaju kada roditelji otkriju identitet djeteta ni to nije opravdanje za otkrivanje identiteta djeteta u medijima, jer oni to nekad urade zbog neinformisanosti, neznanja ili ograničenih sposobnosti", rekla je Uletilovićeva.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.