Obrazovanje najmoćniji pokretač društva

Izvor: Danas, 13.Nov.2015, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obrazovanje najmoćniji pokretač društva

Priznanje koje nosi ime dr Đorđa Natoševića, prosvetnog radnika, jednog od prvih srpskih pedagoga i osnivača učiteljskih škola u više gradova, kao autentično vojvođansko priznanje koje se dodeljuje najuspešnijim vaspitnoobrazovnim ustanovama i prosvetnim radnicima, dodeljeno je u "Pokrajinskoj vladi" Predškolskoj ustanovi "Naši biseri" iz Kanjiže, OŠ "Svetozar Marković Toza" u Novom Sadu, OŠ "Zdravko Gložanski" u Bečeju, Veri Stojšić Gašparovski, nastavnici razredne nastave >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u Sremskoj Kamenici, i Milanu Dragosavcu, nastavniku tehničkog i informatičkog obrazovanja u OŠ "Đura Jakšić" u Kikindi.

Plakete, povelje i novčane nagrade dobitnicima za školsku 2014/15, za izuzetne doprinose i rezultate u praksi, uručili su potpredsednik "Pokrajinske vlade" i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice Mihalj NJilaš i predsednica "Odbora" za dodelu priznanja Olivera Gajić, redovna profesorka "Filozofskog fakulteta" Univerziteta u Novom Sadu.

- Naša "Pokrajina" već 18. put ulazi u težak posao da sagleda u celoj Vojvodini, koje su obrazovne ustanove bile najkvalitetnije u protekle dve godine, šta su postigli i koji su to rezultati koji se mogu ceniti kao bitni za ovu nagradu. Nakon okončanja konkursa, "Odbor" za dodelu nagrade "Natošević" kvalitetno je uradio posao i dodelio ovogodišnja priznanja - kazao je resorni sekretar Mihalj NJilaš. On je čestitao i "Dan prosvetnih radnika" svim radnicima u prosveti u celoj Vojvodini, poželevši im uspeh u, kako je rekao, napornom i teškom poslu. Predsednica "Odbora" za dodelu priznanja Olivera Gajić rekla je da je ova nagrada čak i nešto više od samog čina odavanja priznanja.

- To je, pre svega, i afirmacija, na najbolji mogući način, vaspitno-obrazovne i pedagoške delatnosti i doprinosi u velikoj meri ugledu profesije prosvetnog radnika. U današnjem vremenu upravo obrazovne vrednosti, intelektualni potencijali, stvaralaštvo, kritičko mišljenje treba da budu na samom vrhu vrednosne lestvice i da predstavljaju onaj najznačajniji i najmoćniji razvojni pokretač svakog društva - navela je ona.

PU "Naši biseri" upisala se na listu dobitnika priznanja "Dr Đorđe Natošević" zbog izuzetnih rezultata u radu u kojem se vidi primena savremenih metoda rada, primena mnogih edukativnih programa, zbog prekogranične saradnje, prihvatanja i negovanja različitosti, visokog stepena tolerancije i dijaloga. OŠ "Svetozar Marković Toza" priznanje je dobila jer je primer moderne, dobro uređene i organizovane škole, koja je izašla iz okvira škole sa samo dobrom nastavnom praksom i prerasla u školu gde su savremeni nastavni projekti svakodnevica. OŠ "Zdravko Gložanski" priznanje je dodeljeno jer je to škola u kojoj reči tolerancija, međukulturalna saradnja i inkluzivno obrazovanje, svestrano angažovanje učenika, nisu samo obične fraze, već su kroz svakodnevni rad dobile puni smisao. U ovoj školi istovremeno se radi na podizanju nivoa nastave i stručnom usavršavanju nastavnika. Veri Stojšić Gašparovski dodeljeno je priznanje zbog postignutih izvanrednih rezultata u oblasti osnovnog obrazovanja i vaspitanja u nižim razredima osnovne škole, kao i promovisanja pedagoške nauke u stručnim i širim krugovima. Priznanje "Dr Đorđe Natošević" dodeljeno je Milanu Dragosavcu zbog primene savremenih metoda i oblika rada, obrazovnih inovacija u nastavnom procesu, posebno zbog istaknutog rada sa darovitim učenicima.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.