Obradović: Završen izveštaj prosvetne inspekcije

Izvor: Politika, 24.Okt.2011, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Završen izveštaj prosvetne inspekcije

BEOGRAD – Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je danas da je izveštaj prosvetne inspekcije na Filološkom i Filozofskom fakultetu završen i da će uskoro biti prosleđen upravama tih fakulteta sa objašnjenjem kako treba dalje da postupaju.

„To što studenti ova dva fakulteta i pored postignutih dogovora i dalje blokiraju fakultete dovodi u pitanje pravi motiv njihovih protesta”, rekao je Obradović Tanjugu.

Obradović je podsetio da je u petak, u Ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prosvete pregovarao sa predstavnicima Studentskih parlamenata i SKONUS-om kao jedinim legitimnim predstavnicima studenata.

„Motiv blokade nastave na ova dva fakulteta se dovodi u pitanje”, rekao je Obradović, napominjujući da se njihovi zahtevi ne mogu tako brzo rešiti i da je za to potreban duži vremenski period. Studenti na Filološkom fakultetu blokiraju nastavu već osam dana, dok je na Filozofskom blokada ušla u četvrti dan. Studenti traže odobravanje apsolventskih rokova, oslobađanje plaćanja školarine za studente koji su sakupili najmanje 48 bodova, a nisu na budžetu, kao i izradu strategije za promenu načina finansiranja visokog obrazovanja - zahtevajući da se školarine zakonski ograniče na nivo od tri minimalne mesečne zarade.

Predstavnici pregovaračkih timova studenta odlučili su u petak da prekinu štrajk, jer su se sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem dogovorili oko visine školarina.

Studentima je predloženo da svi koji imaju 60 ESPB poena za upis u sledeću godinu budu potpuno oslobođeni školarina, oni koji sakupe od 54 do 59 da budu oslobođeni najmanje 60 odsto školarine, dok studenti koji sakupe od 48 do 53 ESPB bodova da budu oslobođeni 50 odsto školarine. Na sastanku je rešeno i pitanje stanovanja za apsolvente.

Tanjug

objavljeno: 24.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.