Obradović: Veći broj visokoobrazovanih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2012, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Veći broj visokoobrazovanih

BEOGRAD -

Ministar prosvete i nauke Srbije Žarko Obradović izjavio je danas da je strateški prioritet Srbije povećanje broja visokoobrazovanih ljudi, kao i da je potrebno rangiranje univerrziteta radi podizanja kvaliteta i nivoa znanja.

Cilj je, dakle, da imamo dostupno i kvalitetno visoko obrazovanje, rekao je Obradović na međunarodnoj konferenciji o kvalitetu u visokom obrazovanju.

U svetskim okvirima, rekao je Obradović, kvalitet visokog obrazovanja najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se meri i izražava kroz rangiranje univerziteta.

Srbija ima dva veka bogatu i uspešnu tradiciju visokog obrazovanja i po rezultatima pripada evropskom prostoru visokog obrazovanja, rekao je on.

Prema rečima Obradovića, Srbija ima sedam državnih univerziteta, osam privatnih i osam privatnih fakulteta koji nisu u sastavu univerziteta, na kojima se školuje više od 240.000 studenata.

Obradović je, međutim, ukazao da je transfer znanja i tehnologija u sektore proizvodnje, usluga i društvenih delatnosti nedovoljan.

Naša nastojanja da izgradimo modernu tržišnu privredu tek treba da dovedu do uspostavljanja cikličnog lanca između obrazovanja, istraživanja, njihove primene, odnosno privrede i povratnog ostvarivanja profita koji će se ponovo ulagati u obrazovanje i istraživanje, rekao je Obradović.

Obradović je rekao da je rangiranje potrebno radi podizanja kvaliteta, povećanja nivoa znanja, razvoja saradnje između univerziteta, profesora, studenata, kao i distribucije znanja.

Predsednik Evropske asocijacije univerziteta Žan Mark Rap rekao je da ova asocijacija okuplja više od 850 univerziteta iz 47 država Evrope i 35 rektorskih konferencija.

U Evropi ne postoji jedinstveni sistem kvaliteta visokog obrazovanja, ali standardi Evropske unije su smernice koje daju okvire za dobro praksu, rekao je Rap.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.