Obradović: Svaki drugi predškolac ide u vrtić

Izvor: Blic, 09.Apr.2013, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Svaki drugi predškolac ide u vrtić

U Srbiji je predškolskim obrazovanjem obuhvaćeno nešto manje od 50 odsto dece, a najviše dece u obdaništima je u opštinama u Beogradu i Vojvodini, rekao je ministar prosvete, nuke i tehnološkog razvoja Zzarko Obradović na drugom javnom slušanju u Skupštini Srbije.

Na javnom slušanju “Ulaganje u obrazovanje u ranom detinjstvu”, ocenjeno je da je ulaganje u obrazovanje u tom periodu od izuzetne važnosti za kasniji razvoj detata.

Ministar je na javnom slušanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje je organizovao Odbor za prava deteta, kazao da su predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem obuhvaćena deca uzrasta od šest meseci do polaska u osnovnu školu. Sadašnji sistem, kako je rekao Obradović, čini mreža od 160 državnih predškolskih ustanova (2.384 objekta) i 63 privatnih.

“Ukupan procenat obuhvata dece svih uzrasta je u stalnom porastu”, rekao je ministar.Podaci Ministarstva, prema njegovim rečima, govore da je 2002. godine predškolskim obrazovanjem bilo obuhvaćeno 32 odsto, 2009. 47,37 odsto, 2011. 48,05 odsto.

U školskoj 2011/2012 godini institucionalnim predškolskim vaspitanjem obuhvaćeno je 181. 244 dece, a što čini 48, 49 odsto obuhvata dece predškolskog uzrasta.

“Najveću prepreku za uključivanje dece i ostvarivanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja predstavljaju nedovoljan kapacitet mreže, neravnomerna geografska rasporedjenost predškolskih objekata i velika regionalna neujednačenost u pogledu uslova za rad i opremljenosti didaktičkim materijalima”, ukazao je ministar.

Direkorka kancelarije Unicefa Judita Rajhenberg rekla je da Srbija ima jednu od najnižih stopa učestvovanja u programima predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Evropi.

“Često čujemo da budućnost svake zemlje zavisi od njenih najmladjih stanovnika. Kada su u pitanju odluke za ulaganje u decu uvek se traže veliki argumenti, srećom ti argumenti postoje, jer su kompleksna istraživanja potvrdila da je ulaganje u rani razvoj jedna od najisplativijih investicija”, rekla je Rajhenberg.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Deca ne idu u obdaništa"

Izvor: Akter, 09.Apr.2013

U Srbiji je predškolskim obrazovanjem obuhvaćeno nešto manje od 50 odsto dece, a zabrinjavajuće je to što u obdaništa ide 75 dece iz najbogatijih porodica

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.