Obradović: Novo obraćanje MSP-u ne bi ništa donelo

Izvor: Press, 24.Jul.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Novo obraćanje MSP-u ne bi ništa donelo

Ne treba biti naivan: drugačije formulisano pitanje pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu bi sigurno dovelo do drugačijih formulacija zaključka, ali ne verujem da bi ishod bio suštinski drugačiji, s obzirom na to da je očigledno kakvo je raspoloženje vladalo među većinom sudija, rekao je Saša Obradović, član pravnog tima Srbije pred MSP. On je ovo rekao odgovarajući na pitanje Pressa zašto Srbija u svom zahtevu nije naglasila da sud >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u Hagu treba da se odredi ne samo prema deklaraciji o kosovskoj nezavisnosti, već i prema pravu nacionalne manjine na otcepljenje, kao i da se odredi prema pravnim posledicama donošenja te deklaracije. Usvajajući mišljenje o kosovskoj deklaraciji sud u Hagu je jednostavno zaobišao ta dva pitanja koja su ključna za ocenu o legalnosti i legitimnosti kosovske nezavisnosti.- Sud je izbegao da odgovori na suštinsko pitanje: da li su kosovski Albanci imali pravo na otcepljenje ili ne. Umesto da se bavi problemom secesije, sud se ograničio isključivo na raspravu o tome da li je donošenje same deklaracije o nezavisnosti kao pravnog instrumenta protivno međunarodnom pravu. Nije uopšte bilo reči, pa dakle ni potvrde da je Kosovo danas nezavisna država - kaže Obradović.
On kaže da je „hipotetički moguće" da se Srbija ponovo obrati MSP-u sa zahtevom da se odredi prema pravu na samoopredeljenje.
- Ali ne verujem da bi sud suštinski postupio drugačije. To, međutim, ne znači da Srbija ne treba da preduzima sva raspoloživa mirnodopska sredstva da bi zaštitila svoj teritorijalni integritet - rekao je Obradović. On je dodao da „naši pravni zastupnici, jednako kao i mnogi drugi svetski eksperti, duboko veruju da je pokušaj secesije Kosova protivan međunarodnom pravu".  

Nastavak na Press...






Povezane vesti

DUŠAN BATAKOVIĆ: MSP IZBEGAO ODGOVOR

Izvor: Kurir, 25.Jul.2010, 07:58

FRANKFURT - Šef pravnog tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Dušan Bataković smatra da je mišljenje tog suda o jednostrano proglašenoj nezavisnosti KiM pokazalo „odnos političkih snaga u svetu s obzirom na to da je izbegnuto da se sud izjasni da li je secesija legalna ili nelegalna“...-...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.