Obradović: Neophodan zakon o obrazovanju odraslih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Neophodan zakon o obrazovanju odraslih

BEOGRAD - Srbiji je neophodan zakon o obrazovanju odraslih, kojim bi raznovrsne i multifunkcionalne obrazovne potrebe te populacije trebalo da postanu integralni deo celovitog sistema obrazovanja Republike, rekao je danas ministar prosvete Žarko Obradović.

Taj propis mogao bi da se nađe na dnevnom redu parlamenta u oktobru, rekao je ministar Obradović na konferenciji "Obrazovanje odraslih - šansa za društveno-ekonomski razvoj Srbije", održanoj u Beogradu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Usvojen Akcioni plan

Obradović je podsetio da je Vlada Srbije juče usvojila Akcioni plan na sprovođenje Strategije razvoja obrazovanja odraslih u Republici Srbiji za period 2009 - 2010. godine.

Akcioni plan, uz Strategiju razvoja obrazovanja odraslih, donetu 2006. godine, neophodan je dokument za stvaranje kulture učenja, društvene organizacije i ekonomije zasnovane na znanju i unapređenju sposobnosti i postignuća odraslih ljudi, rekao je Obradović.

Prioriteti u zadovoljavanju obrazovnih potreba starijih od 18 godina, koji treba da doprinesu i ekonomskom razvoju zemlje, jesu saradnja socijalnih partnera u obrazovanju odraslih, formiranje agencije ili tela za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, koje treba da objedini različita ministarstva i druge strukture, podsticanje programa i iznalaženje finansijskih sredstava za te projekte, rečeno je na skupu.

Najveća nezaposlenost sa srednjim obrazovanjem

Uz podsećanje da u Srbiji tri miliona ljudi ima završenu osnovnu školu ili nekoliko razreda "osmoletke", na skupu je ukazano da je stopa nezaposlenosti najveća kod osoba sa srednjim nivoom obrazovanja - oko 24, 2 odsto, kao i kod onih sa osnovnim obrazovanjem - 21 odsto.

Dva miliona ljudi, starijih od 15 godina, ne poseduje adekvatne radne i životne veštine i kompetencije, a veliki deo njih ima značajne teškoće da nađe ili zadrži svoj posao, rečeno je na skupu.

Prema zvaničnim analizama, gotovo 70 odsto siromašnog stanovništva je sa završenom osnovnom ili nezavršenom srednjom školom, dok je među osobama sa visokim obrazovanjem taj procenat znatno niži i iznosi oko dva odsto.

Obrazovanje odraslih potreba tržišta

Na skupu je ukazano da obrazovanje odraslih, kao osnovni instrument za socijalno-ekonomsku transformaciju i razvoj, treba da odgovori na potrebe tržišta rada i pojedinaca za zanimanja i veštine, kao i da omogući veću konkurentnost na tržištu rada, predupredi socijalnu isključenost i podrži individualni razvoj i samoispunjenje.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo prosvete u saradnji sa Društvom za obrazovanje odraslih, uz podršku Instituta za međunarodnu saradnju Udruženja za obrazovanje odraslih Nemačke i Evropske fondacije za osposobljavanje.

Učesnicima skupa, na kome je pročitan telegram podrške predsednika Srbije Borisa Tadića, podeljen je i Nacionalni izveštaj o razvoju i stanju obrazovanja odraslih u Srbiji, podnet UNESKO-u, u okviru priprema za međunarodnu konferenciju o obrazovanju i učenju odraslih, koja će biti održana u Brazilu u maju ove godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.