Obradović: Čačak će postati univerzitetski centar

Izvor: Kurir, 11.Feb.2013, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Čačak će postati univerzitetski centar

Da bi se to ostvarilo, mora se napraviti elaborat opravdanosti, a to podrazumeva fakultete iz tri različita polja nauke, neophodno osoblje i prostor, što sve zavisi opet od lokalne samouprave, naveo je ministar Žarko Obradović

ČAČAK - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog ravoja Žarko Obradović izjavio je u Čačku da su planovi ministarstva da ovaj grad postane univerzitetski centar i da bi u junu trebalo da počne izgradnja novog studentskog doma kapaciteta 130 mesta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << čija je vrednost 1,3 miliona evra.

"Početak radova planiran je od 1. juna ove godine, nakon izbora najboljeg ponuđača, što se uklapa u ambicije grada na osnovu razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave. Sredstva su obezbeđena od kredita Razvojne banke Saveta Evrope", rekao je Obradović na konferenciji za novinare.

"Izgradnja novog doma u Čačku je samo jedna potkomponenta tog kredita", rekao je ministar i najavio raspisivanje konkursa za izbor najboljeg ponuđača, dodajući da projekat već postoji.

Površina objekta biće oko 2.000 kvadratnih metara, imaće 130 novih mesta, a objekat će biti izgrađen neposredno pored sadašnjeg doma.

"Da bi Čačak postao univerzitetski centar, mora se napraviti elaborat opravdanosti", objasnio je Obradović i dodao da to podrazumeva fakultete iz tri različita polja nauke, neophodno osoblje i prostor, što sve zavisi opet od lokalne samouprave.

On smatra da se moraju razmotriti ekonomske potrebe i potencijali, demografska struktura i potražnja pojedinih zanimanja. Prema rečima direktora čačanskog Studentskog centra Zorana Radomirovića, prvi stanari u ovu ustanovu primljeni su 10. februara 1963. godine.

Centar je počeo da radi sa svega pet zaposlenih, a danas o studentima brine više od 50 radnika. Dom studenata je 1990. godine prerastao u Studentski centar, čiji je sadašnji kapacitet 207 ležajeva.

"Zajednička karakteristika svih proteklih godina je da su zaposleni u centru iskazivali kontinuirano zalaganje na poboljšanju uslova smeštaja i ishrane studenata", rekao je Radomirović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.