Obradovan pred praznike

Izvor: Vesti-online.com, 20.Dec.2017, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradovan pred praznike

Siromašnog đaka-pešaka iz Vučinića kod Novog Pazara, Nikolu Matkovića, upoznali smo pre šest godina, dok je sa ocem Slavomirom i majkom Jevrosimom jedva preživljavao u trošnom kućerku na obodu zabitog podgolijskog sela.

Naša priča o mališanu, koji čeka da kokoška snese jaje da mu majka spremi doručak, da bi posle do škole u Osaonici pešačio u mokrim opancima, ganula je tada mnoge naše čitaoce, pa je i pomoć stizala sa svih strana. Od tada Nikola više nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << gladan, u školu odlazi u udobnoj obući i odeći i ređa samo petice.

Poslednju donaciju čitalaca "Vesti", Nikoli smo uručili pre dve godine. Bio je tada učenik sedmog razreda i želeo je da postane profesor biologije, jer je od malih nogu voleo biljke i životinje. Da ga se ovih dana ponovo setimo, pobrinula se naša čitateljka Aleksandra iz Švedske, koja je Nikoli poslala donaciju od 100 evra. Našli smo ga u Novom Pazaru gde pohađa prvi razred Srednje-tehničke škole. Porastao je i zamomčio se. Omiljen je u razredu jer je još od osnovne škole odskakao od ostalih učenika.

- Mislio sam da upišem gimnaziju, ali sam se opredelio za informatički smer u tehničkoj školi. Mnogo volim kompjutere i uživam učeći. I dalje pešačim od kuće u Vučiniću do asfaltnog puta Novi Pazar - Sjenica, odakle autobusom putujem do škole u Novi Pazar. Po ceo dan sam u putu, ali to mi ne smeta da ređam samo petice. Sve mi izgleda mnogo lako. Ponekad zažalim što nisam u gimnaziji - priča Nikola i dodaje:

- Aleksandrina donacija mi mnogo znači, hvala joj neizmerno. Kupiću nešto od tople odeće, mesečnu kartu za autobus, nekoliko knjiga koje su mi nedostajale i bateriju za mobilni telefon. Pomoći ću i mojim roditeljima Slavomiru i Jevrosimi, koji osim skromne socijalne pomoći, nemaju nikakvih drugih primanja.

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.