Obračun sa demonstrantima u Jemenu

Izvor: RTS, 26.Feb.2011, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obračun sa demonstrantima u Jemenu

Sedmoro mrtvih u današnjim sukobima u Adenu. Predsednik Jemena Saleh izgubio podršku dva najuticajnija plemena, a plemenske vođe pridružuju se demonstracijama severno od prestonice Sane.

Tokom protesta u gradu Aden na jugu Jemena ubijeno je sedmoro demonstranata, a oko 50 je povređeno, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

Ukupno 24 ljudi ubijeno je od 17. februara u demonstracijama protiv režima Ali Abdulaha Saleha, koji je na vlasti u Jemenu 32 godine, preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Rojters.

Pritisak na predsednika Saleha danas je dodatno pojačan, pošto su mu lideri dve najuticajnije plemenske organizacije okrenuli leđa i priključili se antirežimskom pokretu, javila je agencija Frans pres.

"Podneo sam ostavku u Opštem narodnom kongresu u znak protesta zbog represije nad mirnim demonstrantima u Sani, Taezu i Adenu", rekao je šeik Husein bin Abdulah el-Ahmar, lider plemenske konfederacije Hašid.

Hašidi se smatraju najmoćnijom plemenskom konfederacijom u Jemenu i okupljaju devet klanova, među njima i Sanhan, koji je duže vreme bio okosnica Salehovog režima.

Drugo pleme, Bakil, koje je takođe saopštilo da će podržati pobunu naroda, primilo je sa odobravanjem tu informaciju.

Izvori iz tih plemenskih organizacija navode da će se njihovi lideri priključiti demonstracijama protiv Saleha severno od prestonice Sane.

U prestonici su danas pristalice i protivnici Saleha održali istovremene demonstracije posle molitve.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.