Izvor: RTS, 04.Mar.2009, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obračun s kriminalom i korupcijom

Država neće odustati od svojih obaveza, boreći se protiv kriminala na svakom mestu. Reč je o nacionalnom poslu od najvećeg mogućeg značaja, istakao predsednik Boris Tadić. Zakon o oduzimanju imovine onih koji su osuđeni donet da bi se pročistio naš ekonomski sistem i uspostavila pravna država, poručuje predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je dalji odlučan obračun države sa kriminalom i korupcijom, ističući da je reč o nacionalnom poslu od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << najvećeg mogućeg značaja.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je za RTS da ćemo u narednom periodu imati ograničene investecije.

Predsednik Tadić istakao je da ograničena sredstva koja mogu biti plasirana u privredu i proizvodnju moraju biti plasirana "bez greške".

"Svi su saglasni oko toga, i predstavnici vlade, i ekonomisti i privrednici, a ja sada tome dajem političku podršku, imajući u vidu opšti globalni kontekst, da treba investirati ta ograničena sredstva u saobraćaj, u energetiku i u poljoprivredu," rekao je Tadić.

"Moja poruka svetu kriminala je da država neće odustati od svojih obaveza boreći se protiv kriminala na svakom mestu i to je, po mom mišljenju, jedan nacionalni posao od najvišeg mogućeg značaja", istakao je predsednik Srbije

Tadić je ukazao da svaki napor policije, istražnih organa i tužilaštva nedvosmisleno svedoči da još od devedesetih godina postoje snažni uticaji i veze u tom "četvorouglu".

"Vara se svako ko misli da se lako, za jednu, dve, osam ili deset godina može suzbiti sprega kriminala, korupcije, privrede i pravosuđa, istakao je Tadić.

Predsednik Tadić je rekao da nije potrebno posebno obrazlagati da su ekonomija, pravosuđe i politika čitavu jednu deceniju, devedesetih, bili postavljeni na kriminalnim osnovama.

Prema Tadićevim rečima, kada neko korumpira nekog iz državne administracije, onda je to sprega kriminala, pravosuđa, politike, kao što je sprega i u privredi, takođe, kada neko utaji porez ili kada novac zarađen nelegalno devedesetih godina "pere" u privredi.

Zbog toga je, dodao je Tadić, i donesen Zakon o oduzimanju imovine onih koji su osuđeni da bismo uspeli da pročistimo naš ekonomski sistem i tako uspostavimo pravnu državu što svaki građanin Srbije želi.

Upitan da prokomentariše reagovanje opozicije da forum na Kopaoniku nije ni od kakve koristi, Tadić je odgovorio da svako radi svoj posao, pa i opozicija koja misli da na taj način radi svoj posao.

"To je izlišno komentarisati", rekao je predsednik Srbije.

Aranžman sa MMF-om u cilju jačanja deviznih rezervi

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je očekivanje da će sa MMF-om biti postignut "stend-baj" aranžman, koji bi podrazumevao veći iznos finansijske pomoći za jačanje deviznih rezervi Narodne banke Srbije.

Tadić je upozorio da moramo biti spremni na uslove koje će postaviti predstavnici MMf-a za postizanje "stend-baj" aranžmana i dodao da će Srbija prihvatiti rešenja koja su politički i društveno održiva.

Predsednik Tadić je rekao da će u petak, 6. marta, prisustvovati sastanku ekonomskog tima Vlade na čelu sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, na kojem će biti dogovorena platforma za pregovore sa MMF-om, koji bi trebalo da počnu 15. ili 16. marta.

Srbija još nije povukla sredstva od međunarodnih finansijskih institucija, što rečito govori o tome da je naša zemlja imala unutrašnje kapacitete da odbrani postojeći nivo ekonomije, istakao je predsednik Republike.

Međutim, kao i svaka druga ekonomija u krizi, ni srpska ekonomija neće moći dalje bez pomoći sa strane, a ona nije besplatna već košta, podsetio je Tadić i naglasio da građanima to treba otvoreno reći.

Tadić je ocenio da bi u ovom momentu treba razmisliti o investicijama u oblastima u kojima će doneti korist za buduće generacije, a to su poljoprivreda, energetika i infrastruktura.

U tim oblastima se može zaposliti veliki broj ljudi, a zaduženje kod banaka i međunarodnih finansijskih institucija značiće veliku korist za nekoliko budućih generacija, zaključio je Tadić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.