Obolela stabla u najlepšoj ulici

Izvor: RTS, 21.Feb.2015, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obolela stabla u najlepšoj ulici

U Ulici Generala Drapšina u Kikindi, jednoj od ulica sa najlepšim drveredom u svetu, od 383 stabla celtisa,sedamdesetak mora biti uklonjeno zbog bolesti, jer predstavljaju potencijalnu opasnost po ljude i objekte.
Posle detaljnog pregleda svih stabala u Ulici Generala Drapšina u Kikindi, koja je na listi pedeset najlepših ulica na svetu na 26. mestu, ustanovljeno je da je obolelo 70 od 383 stabala celtisa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Nakon lomljenja stabala i grana tokom olujnog vetra u ulicama Braće Tatić i Generala Drapšina, koje se nastavljaju jedna na drugu, lokalna samouprava je angažovala Institut za nizijsko šumarstvo da pregleda drvored u tim ulicama i sačini zdravstveni karton sa merama i postupcima koje je neophodno preduzeti za svako stablo.
Miodrag Bulajić, član Opštinskog veća zadužen za zaštitu životne sredine, navodi da su nakon izvršenog pregleda determinisane četiri vrste stanja kod stabala:
„Imamo stabla na kojima nisu potrebne nikakve intervencije, tu su ona koja je potrebno ukloniti, na nekima je potrebno prevršavanje, a neka treba lečiti.”
To znači da će skoro petina stabala biti uklonjena zbog mehaničkih oštećenja nastalih ljudskim nemarom ili klimatskim uslovima. Na 160 stabala treba korigovati krošnje, a deset je potrebno lečiti od truleži koja trajno oštećuje i smanjuje vitalnost i estetski izgled drveta.
Simona Barna, inženjer hortikulture, predočava da je i pojava detlića jedan od pokazatelja da je stablo u potpunosti trulo.
„Detlići se hrane larvama insekata prisutnih u stablima, a insekti u odraslom stadijumu oštećuju stabla”, objasnila je Simona Barna.
Građani su svesni da je neophodno izvršiti korekcije da bi se kompletan drvored sačuvao. Smatraju da je bolje ukloniti obolela stabla, nego da padnu i nekoga povrede. Pravo rešenje je, kažu, lečiti stabla koja se mogu izlečiti, a ako to nije moguće, zameniti ih novim.
Lokalna samouprava u Kikindi je u ovoj godini namenila pet miliona dinara za konverziju svih stabala na teritoriji opštine i dvadeset miliona za pošumljavanje u vangrađevinskom području.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.