Obojci odlaze u istoriju: Ruski vojnici prvi put dobijaju čarape!

Izvor: Blic, 08.Sep.2013, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obojci odlaze u istoriju: Ruski vojnici prvi put dobijaju čarape!

Ruski vojnici su nosili obojke u Sedmogodišnjem ratu, Napoleonskim ratovima, Krimskom ratu i oba svetska rata, ali “portjanki”, kako ih zovu u Rusiji, izgubile su svoju poslednju bitku - bitku protiv čarapa. Na kraju ove godine zauvek će ući u istoriju.

Platnene krpe (pamučne leti, flanelske zimi) u koje ruski vojnici uvijaju stopala još od vremena Petra Velikog i koje su pre industrijske revolucije bile uobičajene širom sveta, imale su svoje prednosti: bile su mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jeftinije od čarapa, lakše i brže su se prale, sušile i krpile.

Tehnika uvijanja je bila od presudnog značaja. Oleg Dimitrijev, novinar lista “Raša tudej”, koji je dve godine nosio obojke dok je bio u vojsci, piše da oni mogu da prouzrokuju velike probleme onome ko nije savladao tehniku pravilnog vezivanja.

- Najvažnije je da obojci budu čvrsto vezani. Ako ih vojnik ne veže pravilno, može da se povredi i dobije bolne plikove - kaže on.

On takođe ukazuje na neophodnost brzog vezivanja, budući da je prema propisima Crvene armije vojnik morao potpuno da se obuče za 45 sekundi.

Platnene krpe, koje bi se zbog znojenja prilično brzo isprljale, menjane su jednom nedeljno, kada su se vojnici tuširali, a prljavi obojci su prani na 100 stepeni Celzijusa.

U vreme reforme vojske 2007. godine, obojci su delimično ukinuti, ali sada su sasvim sigurno završili karijeru. Ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je da “do kraja 2013... najzad moramo potpuno da odbacimo ovaj koncept u našim oružanim snagama”.

Analitičari pretpostavljaju da ovaj korak nije samo rezultat želje da se vojnici 21. veka oslobode dela odeće koji više priliči srednjovekovnim seljacima, već i činjenice da su “portjanki” postale simbol prevaziđenih praksi koje je favorizovala ruska vojska, a koje ministar želi da ukine.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obojci odlaze u istoriju: Ruski vojnici prvi put dobijaju čarape!

Izvor: Dzungla.org, 08.Sep.2013

Ruski vojnici su nosili obojke u Sedmogodišnjem ratu, Napoleonskim ratovima, Krimskom ratu i oba svetska rata, ali “portjanki”, kako ih zovu u Rusiji, izgubile su svoju poslednju bitku – bitku protiv čarapa. Na kraju ove godine zauvek će ući u istoriju. . OpširnijeBlic

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.