Obnovljena železnička stanica u Sremskoj Mitrovici

Izvor: RTS, 04.Avg.2019, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovljena železnička stanica u Sremskoj Mitrovici

Železnička stanica u Sremskoj Mitrovici, prva je izgrađena posle Drugog svetskog rata u tadašnjoj Jugoslaviji. Nakon više od sedam decenija, zgrada koja je spomenik kulture u potpunosti je rekonstruisana.
U borbi za oslobođenje grada 1944. godine, železnička stanica porušena je do temelja. Dok se na frontu još ratovalo, odlučeno je da se na istom mestu izgradi nova. Pored meštana, zidali su je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i nemački zarobljenici.

"Oslobodioci su od 1. novembra 1944. godine stanicu su zatekli u ruševinama, i oni su odlučili brzinski to da se popravi, da bi infrastruktura za front mogla da se doprema", objašnjava Ivan Filipović, iz Zavoda za zaštitu spomenika Sremska Mitrovica. "Budući da je bio veoma bitan infrastrukturni objekat, radovi su odmah počeli. Urađena je po projketu arhitekte Todorića iz Novog Sada."
Zgrada koja je pod zaštitom države, svedok je brojnih dešavanja i ljudskih priča. Pored koloseka, otpravnica vozova Milena Pokrajac putnike i vozove dočekuje i ispraćava skoro dve decenije:
"Ima svega, i lepih momenata, i tužnih momenata prolazi. Putnika imam poprilično, svakim danom sve više i više. Dosta je odgovaran posao, odgovarati za iste te putnike, i za iste te vagone, i za bruto koji se prevozi."
Prvi voz kroz Sremsku Mitrovicu prošao pre više od veka. Pored rekonstruisane železničke stanice, svakog dana se zaustavi više od dvadeset putničkih vozova.
"Često putujem, stanica je prelepa", kaže naša sagovornica. "Lepša ne može da bude, nema je nigde u Sremu. Najlepša je Mitrovača stanica, pogotovo sada kada su cveće stavili."
Uređenje objekata izgrađenog pre više od sedam decenija, najveća je pojedinačna investicija u ovoj godini. Za tu namenu, po rečima Nenada Stanisavljevića, "Infrastruktura železnice Srbije" izdvojila je 33 miliona dinara:
"Reč je o prvom železničkom objektu koji je izgrađen na teritoriji Srbije posle Drugog svetskog rata. Upravo se zbog toga prilikom izvođenja svih radova, iako je reč o sada modernom, savremenom zdanju, vodilo računa da se ne naruši izgled stanice, da bude sačuvan. I to je i postignuto."
Železnička stanica u Sremskoj Mitrovici je na međunarodnom koridoru i jedna je od najlepših u zemlji. Pored nje se nalazi Spomenik oslobodiocima grada u Drugom svetskom ratu.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.