Obnovljena proizvodnja vrtke

Izvor: RTS, 21.Avg.2018, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovljena proizvodnja vrtke

Vrtka - autohtona, stara sorta paprike - uzgaja se samo u Beloj Palanci i okolini. Poslednjih godina obnovljena je proizvodnja vrtke, a pokrenut je i postupak za zaštitu geografskog porekla . Kako bi podstakla proizvođače, lokalna samouprava za svaki ar zasada daje subvencije od 3000 dinara.
Papriku vrtku, kaže Prvoslav Stojić iz Crvene Reke, njegova porodica gaji decenijama. Svake godine pažljivo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odvaja seme za narednu sezonu kako bi očuvao tradicionalnu proizvodnju najpoznatije paprike u ovom kraju.

"Nije zahtevna po pitanju zemljišta ni po pitanju đubriva, ni po pitanju zaštite. Evo moj usev ove godine ničim nije zaštićen. Otporna je na plamenjaču i ostale bolesti, a odgovaraju joj svi tipovi zemljišta", kaže proizvođač Prvoslav Stojić, iz Crvene Reke.
Paprika vrtka postala je sve traženija na tržištu.
Proizvođač Stojić, kaže da nema problema sa prodajom, i sve količine proda do nove godine.
Belopalančani kažu da onaj ko jednom proba vrtku više ne želi da jede druge paprike. Takođe tvrde da je vrtka najbolja sorta paprika za nizanje.
„Paprika jednom za sve - i za punjenje i za spravljanje ajvara, čak je dodaju da bi ajvar dobio bolju aromu, objašnjava Dejan Marković, iz Vrandola.
Cilj lokalne samouprave je da poveća zasade vrtke, kako bi što veći broj ljudi mogao da živi od proizvodnje paprika.
"Od ove godine svako od poljoprivrednih proizvođača koji uzgaja vrtku u u čistom usevu, bez prisustva drugih paprika dobiće određena sredstva po aru od lokalne samouprave kao stimulans i podršku da se što više uzgaja i širi proizvodnja over paprike, kaže Jasmina Golubović iz opštine Bela Palanka.
Proizvođači ovih paprika osnovali su udruženje i konkurisali za pomoć Vlade Srbije pri otvaranje zadruge. Lokalna samouprava pokrenula je postupak za zaštitu geografskog porekla vrtke.
 
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.